image
Sursa foto: gov.md

Expert WatchDog, despre o eventuală amânare a deschiderii negocierilor: Aceasta NU înseamnă un refuz pentru Moldova

Dacă deschiderea negocierilor de aderare cu Moldova va fi amânată, aceasta nu înseamnă anularea extinderii UE, și, important, nu este un refuz pentru Moldova, ci o amânare până în primăvară. Până atunci trebuie să continuăm să ne pregătim temele – este puțin timp. Declarația aparține expertului WatchDog Grigore Guzun.

Potrivit expertului, pentru Moldova nu contează dacă negocierile se deschid acum sau în primăvară, pentru că procesul este unul lung, iar aceste două luni nu rezolvă nimic.

„Cel mai important e să înțelegem că Uniunea Europeană are deja o atitudine foarte serioasă în privința Moldovei. Nenumărate vizite au avut loc la Chișinău cu demnitari de rang înalt, care ne susțin în parcursul nostru. Obținerea statutului de candidat anul trecut deja este un câștig imens pentru noi, iar deschiderea acestor negocieri nu este decât o chestiune de timp. Acest timp noi îl putem folosi în favoarea noastră pentru a ne concentra eforturile pe reformele care le avem de făcut până atunci”, spune acesta.

Summitul de astăzi este un exercițiu al democrației reale, potrivit expertului.

„UE este compusă din mai multe țări, fiecare are o opinie, dreptul la vot, iar dacă există dispute între ei pe anumite chestiuni acesta este un lucru normal. De asta și Uniunea Europeană este spațiul democrației. Prin urmare, nu trebuie să fim surprinși că, în democrația modernă, termenele pot fi modificate. Nu este un lucru deloc înfricoșător pentru noi”, explică Grigore Guzun.

În următoarele zile, spune Grigore Guzun, Moscova își va continua campania de discreditare a cursului Moldovei în UE. Expertul menționează că cetățenii trebuie să se informeze doar din surse sigure.

„În prezent, pe unele canale pe telegram moldovenești apar deja postări care spun că totul este pierdut și Uniunea Europeană ne-a abandonat, iar în următoarele zile aceste postări se vor înmulți. Asta este manipulare și o continuare a campaniei Kremlinului de discreditare a cursului Moldovei în UE. Cetățenii trebuie să fie foarte atenți din care surse se informează și să aibă încredere doar în sursele oficiale de informare – în cazul nostru, în președinte și în guvern”, mai subliniază acesta.

Consiliul European se reuneşte în zilele de 14 şi 15 decembrie 2023, la Bruxelles, discutându-se, între altele, despre: răspunsul UE la invadarea Ucrainei de către Rusia, solidaritatea UE cu Ucraina, politica de extindere a UE, bugetul pe termen lung al UE, cooperarea UE în materie de securitate şi apărare.

Republica Moldova a depus o cerere de aderare la UE în martie 2022 și i s-a acordat statutul de țară candidată în iunie 2022. Pentru pasul următor, care este deschiderea negocierilor de aderare, Comisia Europeană a definit nouă condiționalități pentru Chișinău.

Printre acestea sunt combaterea corupției și reforma justiției. În noiembrie curent, Comisia Europeană a recomandat Uniunii Europene să înceapă discuțiile privind aderarea Republicii Moldova.

Citeşte mai mult despre

UE

Noutăţile partenerilor

comentarii: