image
Sursa foto: ft.com

FT: Premierul Moldovei cere mai mult ajutor de la UE pentru a stopa traficul de persoane, arme și bunuri din Ucraina

Traficul de arme, persoane și bunuri din Ucraina este în creștere, spune premierul Natalia Gavrilița, care cere mai mult ajutor de la UE pentru a stopa fenomenul.

Gavrilița a declarat, pentru Financial Times, că R. Moldova are nevoie de mai mult sprijin de securitate din partea Bruxellesului în condițiile creșterii tentativelor de trafic de persoane și arme din Ucraina.

Statul „observă o creștere” a traficului de arme, persoane și bunuri, a declarat Gavrilița pentru FT.

„Nu vrem să devenim o țară în care amenințările de securitate cresc sau sunt în creștere traficul sau contrabandă”, a spus prim-ministra.

Migrația ilegală și contrabanda cu arme și bunuri din Ucraina a reprezentat o frică majoră pentru țările UE de la invazia Rusiei din februarie, exacerbată de cantitatea mare de arme furnizate țării în ultimele 11 luni și de numărul crescut de oameni care doresc să plece, notează Financial Times.

Ca răspuns, Bruxelles-ul a înființat un „centru de sprijin” cu sediul în Moldova, în încercarea de a urmări și a stopa tentativele de trafic. Acea inițiativă, a spus Gavrilița, a înregistrat „eforturi reușite de a opri traficul de arme și persoane”. E nevoie însă de mai mult sprijin, a mai spus Natalia Gavrilița.

Amintim că, recent, Jurnal.md a scris despre migrația ilegală a bărbaților din Ucraina, supuși militar, care ar fi devenit o afacere de milioane și în care ar fi implicați și funcționari ai Poliției de Frontieră.

Potrivit surselor Jurnal.md, care sunt actuali și foști polițiști de frontieră, migrația ilegală a bărbaților ucraineni în R. Moldova este organizată încă din primăvară cu acordul conducerii de vârf a IGPF. „Afacerea” ar fi adus zilnic venituri de la 5000 la 50000 dolari și, funcționând pe toată frontiera de la nord, de la Criva până la Ocnița.

Noutăţile partenerilor

comentarii: