image
Sursa foto: Jurnal.md

„Reforma” lui Cebotari: Judecătorii şi procurorii responsabili de condamnarea RM la CEDO au scăpat basma curată

Judecătorii şi procurorii, responsabili de condamnarea Republicii Moldova la CEDO, au scăpat basma curată. Niciunul dintre aceștia nu va scoate un ban din buzunar. Instanţele au respins toate cererile de chemare în judecată, char dacă în urmă cu doi ani și jumate, ministrul de atunci al Justiției, Vladimir Cebotari, acum vicepreşedinte al PD, anunța cu fermitate că toți ca unul vor plăti.

„A sunat ceasul ca fiecare pesoană atunci când greşeşte, să se gândească la greşelile sale şi să răspundă pentru ele. Mai ales când este vorba despre cetăţeanul Republicii Moldova. Ministerul Justiţiei, din numele Republicii Moldova, lansează astăzi, în premieră, acţiuni civile de regres contra persoanelor fizice care ocupă funcţii înalte în stat, în special în sistemul judecătoresc, în organele Procuraturii, dar şi în alte instituţii publice, precum şi în structurile administraţiei publice locale, ale căror acţiuni sau inacţiuni au determinat şi au contribuit semnificativ la încălcarea prevederilor Convenţiei Europene a Drepturilor Omului”, spunea Vladimir Cebotari la 27 ianuarie 2016.

La o săptămână de la învestirea nocturnă a Guvernului Filip, Cebotari afirma că Ministerul Justiţiei va urmări inclusiv bunurile personale ale judecătorilor şi procurorilor din vina cărora statul a pierdut procese la CEDO, iar această campanie vine să responsabilizeze funcţionarii din domeniul justiţiei.

Mai mult. După şedinţa Guvernului în care proiectul a fost acceptat, Cebotari a apărut mestecând gumă în faţa jurnaliştilor şi a declarat că vor fi urmăriţi toţi judecătorii şi procurorii, indiferent dacă mai sunt sau nu în funcţie. A mai spus că doar o singură persoană din lista celor 37 de funcţionari va scăpa. Şi asta doar pentru că, între timp, a decedat.

„Noi nu urmărim doar pe cei care sunt în funcţie. Noi îi urmărim pe cei care au cauzat prejudicii indiferent unde dumnealor se află. Or, o obligaţie personală într-adevăr încetează odată cu decesul şi astăzi noi acest lucru l-am aflat. Lucru pe care noi nu l-am cunoscut. Şi doar această persoană - pentru a calma succesorii în drept a lor - ei nu vor fi urmăriţi”, a mai spus atunci Cebotari

Acum, după doi ani şi jumătate, instanţele care au respins cererile de chemare în judecată a judecătorilor şi procurorilor, responsabili de condamnarea Republicii Moldova la CEDO, îşi motivează deciziile făcând referire la hotărârea Curţii Constituţionale din iulie 2016, prin care s-a decis că statul poate cere despăgubiri doar dacă există o sentinţă, prin care vina funcţionarilor este demonstrată.

Totuşi, Ziarul de Gardă notează că "justiţia a deraiat de la principiul uniformizării practicilor judecătoreşti şi, într-un singur caz, a constatat vinovăţia unui fost funcţionar, obţinând de la el suma de 19 mii 900 de lei". Asta în timp ce Vladimir Cebotari se lăuda că Ministerul Justiţiei va recupera aproape 100 de mii de euro, echivalentul a două milioane de lei, de la judecători şi procurori consideraţi responsabili de faptul că, în ultimii ani, Republica Moldova a pierdut 11 dosare la CEDO.

Solicitat de Ziarul de Gardă, Vladimir Cebotari a declarat că Ministerul Justiţiei s-a conformat hotărârii Curţii Constituţionale, dar a cerut de la Procuratura Generală iniţierea unor procese penale. "Mingea e acum pe terenul Procuraturii", zice Cebotari.

Precizăm că în lista celor, care au scăpat de achitarea prejudiciilor, se află "vedete" ale investigațiilor jurnalistice și persoane implicate în scandaluri mediatice. Printre acestea - Ion Muruianu, care i-a numit, în 2010, pe jurnaliști „câini turbați”, sau Djeta Chistol, care anterior a scris într-o hotărâre judecătorească despre o mașină că „se deplasa pe trei străzi simultan”.

Până la data de 31 decembrie 2017, CEDO a pronunțat 317 hotărâri împotriva Republicii Moldova pentru care statul a achitat prejudicii în sumă totală de peste 14 milioane de euro.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: