image
Sursa foto: EP

Europarlamentar: Trebuie să revizuim Cadrul Financiar Multianual pentru a ajuta mai mult Ucraina şi Republica Moldova

Europarlamentarul român Siegfried Mureşan afirmă că propunerea de buget al UE pentru 2024, în valoare de aproximativ 190 de miliarde de euro, acoperă priorităţile tradiţionale europene, precum coeziunea şi agricultura, dar trebuie să se revizuiască Cadrul Financiar Multianual pentru a ajuta mai mult Ucraina şi Republica Moldova.

”Propunerea de buget al Uniunii Europene pentru anul 2024 prezentată de Comisia Europeană, în valoare de aproximativ 190 de miliarde de euro, cuprinde fonduri suficiente pentru a finanţa priorităţile curente, tradiţionale, ale Uniunii. Politica de Coeziune şi pentru Politica Agricolă Comună, din care România primeşte majoritatea fondurilor europene nerambursabile şi care vor fi foarte importante pentru ţara noastră anul următor, beneficiază de suficientă finanţare”, afirmă eurodeputatul.

Siegfried Mureşan precizează: ”Cu toate acestea, vedem că în ultimul an au apărut noi priorităţi, neprevăzute, ale Uniunii Europene, pentru care cetăţenii din România şi din toate ţările membre aşteaptă să venim cu soluţii şi cu finanţare adecvată. Oamenii aşteaptă să ajutăm şi mai mult întreprinzătorii şi fermierii noştri afectaţi de consecinţele războiului dus de Rusia în Ucraina şi să investim mai mult în măsuri pentru creşterea siguranţei oamenilor, în contextul ameninţărilor din exterior”.

El menţionează că ”trebuie să întărim şi mai mult economiile şi să continuăm investiţiile în tranziţia verde şi în reducerea dependenţei energetice de Federaţia Rusă iar studenţilor care participă la Programul Erasmus trebuie să le oferim burse mai mari, ajustate la realitatea din ţările membre şi la inflaţia în creştere”.

”Trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina şi Republica Moldova fiindcă vom putea trăi în siguranţă şi stabilitate în interiorul tuturor celor 27 de state membre doar dacă suntem înconjuraţi de state vecine stabile şi sigure. Pentru toate aceste priorităţi noi ale Uniunii Europene şi pentru eventuale alte cheltuieli neprevăzute ce vor apărea în următorul an, resursele financiare sunt limitate în actuala propunere de buget”, a precizat eurodeputatul PNL, citat de News.ro.

Siegfried Mureşan arată că, în calitate de negociator-şef pentru Bugetul Uniunii Europene, obiectivul său este să identifice noi resurse pentru a aloca suficientă finanţare tuturor acestor priorităţi.

”Avem, aşadar, nevoie de mai multă flexibilitate bugetară, iar pentru acest lucru este necesară revizuirea Cadrului Financiar Multianual (CFM) 2021 – 2027 pe baza căruia sunt construite bugetele anuale ale UE. De aceea, aştept propunerea de revizuire a CFM din partea Comisiei Europene care ar trebui să fie gata până la finalul lunii iunie. În baza acestei propuneri de revizuire, voi lucra la noul buget al UE pentru 2024 care să acopere toate nevoile actuale. Statele net contribuitoare care au insistat pentru un cadru financiar multianual mai puţin flexibil trebuie să înţeleagă acum riscurile unui buget rigid. Ameninţările economice şi de securitate cauzate de invazia Rusiei în Ucraina nu existau când actualul CFM a fost adoptat. De aceea, fac un apel la aceste ţări, precum Austria, să susţină un buget multianual mai flexibil, cu suficiente resurse pentru cheltuieli neprevăzute. În acelaşi timp, încurajez Comisia Europeană să reziste presiunilor din partea statelor care, chiar şi în situaţia actuală, vor insista în continuare pentru un buget mic, care să nu ţină cont de noile priorităţile şi de eventualele cheltuieli neprevăzute. Aştept din partea Comisiei Europene să lucreze cu noi, Parlamentul European, la un CFM şi un buget adaptate nevoilor şi priorităţilor actuale”, spune Mureşan.

Europarlamentarul afirmă că va începe acum munca împreună cu toate comisiile de specialitate şi cu toate grupurile politice proeuropene pentru a defini în detaliu priorităţile bugetare ale Parlamentului European. ”Obiectivul meu este să adoptăm la timp un buget pentru anul 2024 puternic, care să acopere nevoile de finanţare”, a mai spus Siegfried Mureşan.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: