image
Sursa foto: NASA

NASA a lansat, pentru prima dată după cinci decenii, o misiune de aselenizare: Racheta Vulcan va coborî pe Lună în februarie

Racheta Vulcan va decola de la Cape Carnival, Florida, pentru a duce o sondă NASA pe Lună, după mai bine de 50 de ani în care agenția americană nu a mai realizat misiuni de aselenizare, chiar dacă a trimis sonde și sateliți în jurul Lunii.

Racheta Vulcan a fost construită de United Launch Alliance, din care fac parte Boeing și Lockheed Martin, dar are motoare făcute de compania Blue Origin a lui Jeff Bezos. Sonda spațială “Peregrine”, care va călători 50 de zile până la Lună, a fost dezvoltată de Astrobotic Technology din Pittsburgh.

Ea va aseleniza într-un loc numit Sinus Viscositatis (“Golful lipicios”, în latină) de pe suprafața vizibilă a Lunii, pentru a studia compoziția acesteia și nivelul de radiații, scrie Biziday.

Peregrine a fost construită cu sprijinul NASA, care va plăti 108 milioane de dolari pentru cinci experimente pe Lună, în cadrul unui program ce are ca scop reducerea costurilor de trimitere a aparaturii pe suprafața lunară.

În cazul în care lansarea are succes, o a doua lansare va avea loc în aprilie. Forța Spațială a SUA își propune să observe două lansări reușite cu racheta Vulcan, înainte de a o folosi pentru lansarea unui avion spațial fără echipaj, într-o misiune de testare a unei livrări de încărcătură utilă către Stația Spațială Internațională.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: