image
Sursa foto: NADEJDA ROSCOVANU

BCS cere audieri în cazul TV-urilor lăsate fără licență; Igor Grosu: „De trei zile, e mai puțină putoare propagandistică”

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a cerut audierea premierului Natalia Gavrilița și a președintei Consiliului Audiovizualului, Liliana Vițu, în cazul celor șase posturi de televiziune cărora li s-a suspendat licența.

Solicitarea a fost înaintată în debutul ședinței de astăzi a Parlamentului de către socialistul Vlad Bătrâncea.

„E o decizie radicală, nu are acoperire juridică și este deosebit de radicală. CA a monitorizare aceste TV-uri și nu a identificat acele încălcări invocate de CSE. Propunem de urgent audierea șefei Guvernului și a șefei CA. RM va avea mari probleme cu democrația”, a declarat Bătrâncea.

Totodată, socialistul a salutat prezența în plen a „jurnaliștilor care au rămas fără un loc de serviciu, fără sursă de existență în ajunul sărbătorilor”.

jjjj

Replicile legislatorilor PAS nu au întârziat.

„Dacă colegii cred că o să ne uităm cum unele televiziuni contribuie la destabilizarea situației din RM, dacă anumite TV-uri finanțate de Kremlin promovează războiul și viziunea unui stat imperialist, dacă ei cred că noi o să tolerăm ca un fugar din Israel care figurează pe listele de sancțiuni internaționale și care a furat un miliard de dolari în această țară își spală imaginea prin televiziuni plătite, ei greșesc amarnic. Nu voi trebuie să invocați valorile europene, e o dovadă crasă de ipocrizie, pentru că modelul vostru civilizațional este modelul Kremlinului. Dacă vorbim de libertatea de exprimare, uitați-vă ce se întâmplă acolo și raportați-vă la asta. (...) Albul e alb și negrul e negru. E clar cine e agresor, cine omoară oameni. E clar cine sunt acei pseudojurnaliști care justifică agresiunea militară împotriva Ucrainei”, a reacționat deputatul PAS Dan Perciun.

„Nu știu cum voi, dar eu de trei zile simt că mediul nostru informațional miroase mai bine, e mai puțină putoare propagandistică. Unii au o dependență de acest miros, de aceea trebuie să continuăm în aceeași manieră de a purifica spațiul informațional și de a-l curăța de toxinele propagandistice. Instituțiile să-și facă treaba”, a comentat și președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Amintim că, la 16 decembrie, Comisia pentru Situații Excepționale a dispus suspendarea licenței de emisie a șase posturi de televiziune - Primul în Moldova, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, TV6 și Orhei TV .

CSE a justificat decizia sa prin faptul că aceste televiziuni monitorizate și sancționate de către Consiliul Audiovizualului pentru „lipsa unei informări corecte în reflectarea evenimentelor naționale, dar și a războiului din Ucraina”. Totodată, aceste posturi de televiziune au fost sub controlul persoanelor fizice și/sau juridice supuse sancțiunilor internaționale.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: