„Majoritatea știrilor difuzate de Publika TV referitoare la concurenții electorali sau la scrutinul pentru alegerile locale au fost părtinitoare, promovând-o și favorizând-o direct pe Silvia Radu, candidata independentă pentru alegerile municipale din Chișinău, și defavorizându-l direct pe Andrei Năstase”, se arată în raport.

„ O parte din știrile cu tangență electorală de la Canal 2 au fost identice cu cele difuzate de postul de televiziune Prime TV, cu mici diferențe ce țin de structură sau citate incluse. În unele cazuri, au fost păstrate intacte și expresiile de genul ... la întrebarea reporterului nostru ... ceea ce ridică semne de întrebare legate de apartenența materialelor. Or, după cesionarea licenței Canal 2, acest post nu ar trebui să aibă reporteri comuni cu Prime TV”, se mai arată în raport.

Totodată, raportorii spun că în ce privește sondajele de opinie, o parte din televiziuni au prezentat rezultatele referitoare la tematica electorală ca pe un fapt împlinit, nu ca intenții de vot ale respondenților – lăsând loc, astfel, pericolului de a manipula electoratul. În acest sens, sondajele cu tematică electorală rămân în continuare un subiect cu mare încărcătură manipulatoare în cazul în care sunt reflectate cu rea-credință.

Precizăm că Centrul pentru Jurnalism Independent a publicat cel de-al treilea raport de monitorizare.