image
Sursa foto: Jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

De ce a demisionat Guvernul Gavrilița - presiunea societății sau conflict la vârful puterii?

Demisia Guvernului Gavrilița nu este o surpriză - trebuia făcută de mult timp, comentează analiștii politici. Potrivit acestora, există un conflict la vârf și un fenomen al neînțelegerii.

„O demisie care era așteptată și s-a produs. În niște circumstanțe mai puțin înțelese și nu este clar de ce înainte de demisie doamna Gavrilița a efectuat o vizită la Bruxelles. Dar în ultima instanță s-a vorbit de mult timp de necesitatea unei remanieri, și, iată că acest lucru s-a produs”, spune analistul politic Anatol Țăranu.

Nimic nu este întâmplător, mai afirmă Țăranu.

„Asta înseamnă că există un conflict de vârf al guvernării și un fenomen al neînțelegerii pe care l-aș caracteriza Guvernul Gavrilița - Președinția”, a adăugat comentatorul politic.

Iar analistul Veaceslav Berbeca crede că această demisie a fost pregătită de mult timp.

„Demisia acestui Guvern are mai multe explicații. Una ar fi importanța stimulării procesului reformelor în Republica Moldova, pentru că multe decizii au fost confuze și nu a existat o viziune clară atunci când vorbim de activitatea acestui Guvern. În al doilea rând, cred că există o presiune în societate, care trebuie amortizată”, crede Veaceslav Berbeca.

Potrivit comentatorului, Republicii Moldova i-a lipsit consecvența și mai multă precizie în procesul de reformare.

„Nu vreau să spun că cei care au fost până acum nu au avut intenții bune și nu au realizări. Este nevoie de mai multă organizare, iar procesul de muncă trebuie să reflecte niște rezultate frumoase. Multe nu au fost realizate și cred că nota analitică a Comisiei Europene este o dovadă că Republica Moldova mai are multe de realizat”, a punctat analistul politic.

Guvernul Gavrilița a fost învestit la data de 6 august 2021.

Noutăţile partenerilor

comentarii: