image
Sursa foto: Jurnal.md

BERD și Norvegia oferă Moldovei un pachet de finanțare suplimentar de 199 de milioane de euro pentru achizițiile de gaze

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) își extinde finanțarea pentru ca Moldova să achiziționeze rezerve strategice de gaze cu un nou pachet de 200 milioane euro, care include un împrumut de 165 milioane euro și un grant de 35 milioane euro din partea Norvegiei. Acest lucru aduce la 500 milioane euro finanțarea totală a BERD către țară pentru achizițiile de gaze de la începutul războiului Rusiei împotriva Ucrainei vecine, protejând securitatea energetică a Moldovei.

Împrumutul și grantul pentru Republica Moldova urmează a fi acordate comerciantului de energie de stat Energocom S.A. pentru a achiziționa gaz pe hub-urile Uniunii Europene.

Acordul de împrumut a fost semnat astăzi de către Mark Bowman, Vicepreședintele BERD pentru Politici și Parteneriate și Victor Parlicov, Ministrul Energiei al Republicii Moldova”.

Un fond de credit reînnoibil inițial în valoare de 300 de milioane de euro în 2022 a permis Moldovei să-și diversifice aprovizionarea cu gaz, satisfăcând aproximativ 20% din cerere iarna trecută cu aprovizionarea din Uniunea Europeană - în creștere de la mai puțin de cinci % în 2021. Importurile de gaz ale Moldovei provin în mod tradițional de la compania rusă Gazprom, cu care are un contract care expiră în 2026, dar care sunt vulnerabile în raport cu eventualele întreruperi ca urmare a războiului împotriva Ucrainei.

Creșterea finanțării BERD acum va facilita aducerea ponderii gazelor naturale din Europa până la cel puțin 75% din achizițiile din iarna viitoare.

Gazul natural reprezintă puțin sub o treime din mixul de consum energetic al Moldovei, iar 70 la sută din gazul țării este utilizat în încălzirea centralizată pentru cei 2,7 milioane de cetățeni ai țării și aproximativ 100.000 de refugiați ucraineni care și-au stabilit reședința permanentă acolo de la invazia rusă a Ucrainei în februarie 2022. Scopul este de a asigura furnizarea neîntreruptă de gaz în Moldova și de a proteja nevoile de bază și mijloacele de trai economice ale locuitorilor.

Prețurile pentru gaz au atins un nivel record în ultimul an, determinând o criză energetică exacerbată de război. Împrumutul inițial, acordat în Cadrul Băncii de Reziliență și Mijloace de trai în valoare de 2 miliarde euro, care sprijină Ucraina și țările vecine afectate, a sprijinit nu numai achizițiile de gaz, ci și crearea unei rezerve strategice de gaz stocat în România sau Ucraina pentru a evita creșterile sezoniere ale prețurilor și pentru a îmbunătăți securitatea energetică.

Progresele recente în implementarea celui de-al treilea pachet energetic al UE și punerea în funcțiune a unei interconexiuni de gaze între România și Republica Moldova în 2021, care a fost finanțată de BERD, înseamnă că Republica Moldova are acum mijloacele tehnice necesare pentru a înlocui furnizarea actuală cu furnizarea de la hub-urile UE în caz de întrerupere a aprovizionării.

Guvernul Republicii Moldova a autorizat Energocom să achiziționeze gaz din surse alternative pe piața spot, derulând licitații în principal la granițele UE și Ucrainei.

Acest lucru permite BERD să deburseze împrumutul direct furnizorilor precalificați din UE, selectați de Energocom și agreați de BERD, în conformitate cu normele BERD privind achizițiile publice. Tranzacția este structurată astfel încât să asigure transparența deplină și trasabilitatea mijloacelor financiare ale împrumutului.

BERD este un principal investitor instituțional în Republica Moldova și a investit peste 2 miliarde euro în țară prin intermediul a 168 de proiecte. De asemenea, a oferit servicii de consultanță pentru mai mult de 1.000 de firme din Republica Moldova pentru a le ajuta să îmbunătățească performanța și să crească.

Accentul său în Republica Moldova este pe crearea unui mediu care să sprijine activitatea sectorului privat, promovarea standardelor europene în toate sectoarele și integrarea regională pentru a aduce producătorii autohtoni mai aproape de piețele lor, precum și dezvoltarea utilităților publice eficiente și durabile, care au un impact direct asupra vieții oamenilor.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: