image
Sursa foto: NADEJDA ROSCOVANU

Legea privind pilotarea votului prin corespondență, votată în prima lectură: „În a doua lectură vom majora numărul statelor”

Proiectul de lege care prevede pilotarea votului prin corespondență în Statele Unite ale Americii și Canada a fost votat de Parlament în prima lectură. Autorii proiectului au anunțat că, în lectura a doua, numărul statelor unde va fi implementat acest mecanism ar putea fi majorat.

După aproape patru ore de discuții aprinse, proiectul de lege a fost votat de 56 de deputați.

Potrivit proiectului, cetățenii vor trebui, în mod obligatoriu, să se înregistreze pentru exercitarea votului prin corespondență și să primească o notificare a Comisiei Electorale Centrale privind finalizarea procedurii de înregistrare.

Totodată, buletinele de vot vor fi expediate către alegători prin intermediul poștei diplomatice sau a serviciilor poștale obișnuite.

„Am pregătit amendamente pentru lectura a doua, astfel încât să lărgim numărul de țări. Aici suntem deschiși pentru discuții. (...) Ceea ce nu înțeleg oamenii cu mentalitate sovietică este că ei văd doar partea introducerii buletinului de vot în urnă. Ei nu au înțeles niciodată ce înseamnă un proces electoral transparent”, a declarat deputatul PAS Vitali Gavrouc.

Opoziția a criticat dur proiectul. BCS și deputații din fostul Partid „Șor” au cerut excluderea acestuia de pe ordinea de zi.

„Acest proiect încalcă dreptul universal al cetățenilor de a participa la alegeri în condiții egale. Nimeni nu poate fi privilegiat, nimeni nu poate fi discriminat în timpul alegerilor”, a spus Vlad Batrâncea.

Proiectul de lege privind pilotarea votului prin corespondență aparține unui grup de deputați din Fracțiunea Partidul Acțiune și Solidaritate. La elaborarea documentului au participat membri ai Comisiei Electorale Centrale și ai Ministerului Afacerilor Externe, precum și experți în domeniu și reprezentanți ai instituției prezidențiale, care au fost delegați într-un grup de lucru și au analizat oportunitatea pilotării respectivului mecanism.

Proiectul de lege urmează a fi examinat de Parlament și în lectura a doua.

La alegerile prezidențiale din 2021, au participat 212 434 alegători din afara Republicii Moldova. La nivel global, 53 de țări permit votul prin poștă din străinătate. Totodată, 13 state membre ale Uniunii Europene permit votul prin corespondență.

Vezi și: Expert, despre votul prin corespondență: „Un răspuns al guvernului la cerința cetățeanului de vot electronic” // VIDEO

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: