image
Sursa foto: Firas Makdesi/REUTERS

CNN: SUA se pregătesc activ pentru „un atac semnificativ” al Iranului, care ar putea avea loc săptămâna viitoare

SUA se află în alertă maximă și se pregătesc activ pentru “un atac semnificativ” al Iranului, care ar putea avea loc săptămâna viitoare și ar putea viza Israelul sau interesele americane din Orientul Mijlociu. SUA au informat deja Iranul că nu au avut legătură cu atacul israelian asupra consulatului iranian de la Damasc.

Potrivit CNN, înalți oficiali americani au declarat că un atac al Iranului “a devenit inevitabil”, după ce aviația israeliană a bombardat consulatul iranian din Siria, o lovitură în care au fost uciși șapte ofițeri ai forțelor de elită ale Iranului, inclusiv trei generali de vârf, scrie Biziday.

Americanii spun că și omologii lor israelieni au aceeași evaluare, iar Iranului ar putea desfășura atacuri în moduri diferite, vizând atât Israelul cât și bunurile, interesele și personalul american din Orientul Mijlociu.

Cel mai probabil scenariu este un atac direct asupra Israelului, ceea ce ar putea duce la extinderea războiului Israel-Hamas într-un conflict regional mai larg.

SUA au informat Iranul că nu au știut nimic în avans despre atacul israelian și au avertizat Teheranul “să nu folosească incidentul de la Damasc ca pretext pentru a ataca personalul și bunurile americane”, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

În ultimele două luni, milițiile pro-iraniene din Irak și Siria încetaseră atacurile cu drone și rachete asupra bazelor americane. Marți, forțele americane au doborât o dronă lângă baza al-Tanf din Siria, dar ulterior militarii americani au evaluat că aceasta viza o altă țintă, iar nu garnizoana americană.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: