image
Sursa foto: Jurnal.md

Programul Interreg NEXT România-Republica Moldova, în valoare de 85 de milioane de euro, lansat la Iași

Programul Interreg NEXT România-Republica Moldova, în valoare de 85 de milioane de euro, a fost lansat, astăzi la Iași de către ministrul Finanțelor din Republica Moldova, Veronica Sireţeanu, și ministrul român al Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila.

Beneficiarii programului sunt comunităţile din judeţele Iaşi, Galaţi, Vaslui, Botoşani şi comunităţile de pe întregul teritoriu al Republicii Moldova.

„Principala caracteristică a programului este faptul că totul se bazează pe parteneriat între autorităţile centrale şi locale din România şi Republica Moldova. Cele patru judeţe din România sunt judeţele de pe graniţa cu Republica Moldova, respectiv întregul teritoriu al Republicii Moldova. Programul vine în continuarea celor două programe Interreg al căror final este anul acesta. Evident, vor fi domenii care vor continua acest nou program", a declarat Cseke Attila, citat de Agerpres.

„Este foarte important felul în care acest program şi-a setat de fapt priorităţile, deoarece economia verde, dezvoltarea socială, cu accent pe medicină, educaţie, este foarte importantă, şi, desigur, cooperarea transfrontalieră. Este extrem de important să dezvoltăm corespunzător această zonă. Aceste fonduri pot deveni un cap de pod foarte frumos, care să ne arate cum trebuie să se dezvolte o regiune din fonduri europene", a spus și Veronica Sireţeanu.

Domeniile vizate de acest program sunt sănătatea, educaţia, turismul şi cultura, schimbările climatice, buna guvernanţă şi managementul frontierei.

Prin acest program vor putea fi dotate cu echipamente şi modernizate unităţi medicale şi instituţii de învăţământ, vor fi reabilitate obiective turistice şi se vor putea realiza proiecte în parteneriat pentru îmbunătăţirea managementului frontierei. De asemenea, personalul din aceste domenii va putea beneficia de pregătire şi instruiri comune, de schimb de bune practici, iar pentru populaţia din zonă vor fi organizate campanii de informare şi conştientizare pentru prevenirea şi reacţia în caz de dezastre.

Pentru a putea primi finanţare, un proiect trebuie să aibă cel puţin un partener din fiecare stat participant, detaliile privind condiţiile de accesare a fondurilor urmând a fi publicate pe site-ul programului.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: