image
Sursa foto: captură video

Cine este hacker-ul închis la Lisabona care a declanșat cutremurul din fotbal și dezastrul de la Manchester City

Manchester City a primit o sentinţă teribilă de la UEFA, iar multă lume consideră că autorul moral al excluderii trupei lui Pep Guardiola din Europa este un tip aflat în acest moment după gratii. Este vorba de Rui Pinto, hacker-ul care a scos la iveală Football Leaks.

Dezvăluirile sale au produs un adevărat cutremur în lumea fotbalului după ce, din 2015 încoace, a spart conturile de email ale mai multor cluburi şi le-a transmis apoi ziarelor pentru a le publica. A adunat aproape 70 de milioane de documente înainte de a fi prins şi trimis în judecată pentru 90 de capete de acuzare. În acest moment se află într-o închisoare din Lisabona şi aşteaptă decizia instanţei.

"Ştiam ce mă aşteaptă, eram convins că autorităţile portugheze condamnă pe cei care fac dezvăluiri, aşa că eram pregătit. Cei din Portugalia erau speriaţi de ceea ce aflasem," a declarat Rui Pinto pentru Der Spiegel.

Hackerul de 31 de ani a creat Football Leaks care cuprindea dezvăluiri despre cum fac cluburile evaziune fiscală şi cum încalcă regulile fair-play-ului financiar. Primele informaţii s-au referit la clubul olandez Twente, care a ascuns faptul că are o înţelegere secretă cu Doyen Sports Investments. Federaţia olandeză i-a interzis lui Twente să participe pentru trei sezoane în Europa.

De asemenea, a dat la iveală detalii despre transferurile unor nume mari precum Radamel Falcao, Gareth Bale sau James Rodriguez.

"Nu mă consider un hacker, ci un cetăţean care acţionează pentru binele public. Singurul meu scop a fost acela de a dezvălui practicile ilegale din lumea fotbalului," a explicat Rui Pinto.

Numele lui a devenit trend pe reţelele de socializare după decizia UEFA de a pedepsi pe Manchester City, iar fanii Borussiei Dortmund au afişat un banner prin care cer ca justiţia să-l elibereze pe Rui Pinto.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: