image
Sursa foto: AFP

Alegeri în Turcia: După numărarea a 90% din voturi, Erdogan are 50%, în scădere

UPDATE 23:00 // După numărarea a 90% din voturi, la ora 23, Erdogan are 50%, în scădere, dar pare că nici Kemal Kilicdaroglu nu va obține un scor mai mare. Un al doilea tur de scrutin pare inevitabil.

----------

Electoratul din Turcia a votat duminică în cadrul unora dintre cele mai importante alegeri din istoria modernă de 100 de ani a ţării, alegeri care l-ar putea înlătura pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan după două decenii petrecute la putere, notează Reuters.

Urnele s-au închis la ora 17, iar numărătoarea se face destul de repede. Atmosfera este tensionată, dar opoziția este optimistă și speră ca Kemal Kilicdaroglu, candidatul său, să câștige din primul tur.

După numărarea a 63% din voturi, actualul președinte, Recep Tayyip Erdogan are 51,5%, potrivit CNN Turk, cu un avans care a scăzut la 9%. Totuși Kilicdaroglu a scris pe Twitter că în realitate el conduce și le-a cerut reprezentanților săi “să nu părăsească urnele de vot până la livrarea ultimului raport de urne semnat. De hotărârea dumneavoastră depinde manifestarea deplină și corectă a voinței oamenilor. Veți vedea, va merita efortul!”

Recep Tayyip Erdogan are 69 de ani și conduce Turcia de 20 de ani. Deși abia în 2014 a devenit președinte, anterior a fost prim-ministru, funcție pe care tot el a desființat-o printr-o controversată reformă constituțională, în 2017. De atunci, influența și puterea sa au crescut, iar regimul său dă tot mai multe semne de autoritarism – a limitat libertatea presei, și-a urmărit și chiar închis oponenții politici, iar în planul relațiilor internaționale, a dus o politică considerată labilă de aliații occidentali, preferând să se apropie de președintele Rusiei, Vladimir Putin.

În ciuda acestor aspecte, Erdoğan a reușit totuși să câștige de mai multe ori alegerile, dar problemele economice din ultima perioadă și modul în care a acționat după cutremurele care au lovit Turcia în februarie i-au redus din popularitate.

Erdogan are susținerea populației din zonele rurale, mai religioasă și care își dorește un președinte “care să redea stima de sine a Turciei”.

Kemal Kilicdaroglu, care are 74 de ani, a fost funcționar public și lider al Partidului Popular Republican (CHP). În ultimii ani s-a concentrat pe crearea unei opoziții, prin gruparea a șase partide, care au dorit îndepărtarea lui Erdoğan. Retorica și viziunea lui Kilicdaroglu sunt mai apropiate de valorile europene, fiind un susținător al unui stat laic, care respectă libertatea și toleranța religioasă,

Analiștii consideră că victoria lui Kemal Kilicdaroglu ar readuce șansele Turciei de a reveni la un regim cu adevărat democratic. Se așteaptă ca acesta să își consolideze relațiile cu Occidentul și să păstreze chiar relațiile bune cu Putin.

Totuși, Kilicdaroglu va trebui să facă față tuturor problemelor pe care fostul președinte le lasă în urmă, în special celor economice.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: