image
Sursa foto: CNN

Zece țări au fost lovite de fenomene meteo extreme, în primele zile din septembrie

Zece țări au fost lovite de fenomene meteo extreme, în primele zile din septembrie. Deși nu toate pot fi corelate cu schimbările climatice, acestea le-ar putea crește frecvența în viitor.

Furtuna Daniel a provocat pierderi de vieți omenești și distrugeri semnificative în țările din Zona Mării Negre, cele mai multe în Libia, arată CNN într-o analiză despre impactul fenomenelor meteorologice extreme din primele 12 zile ale lunii septembrie, potrivit Biziday. Furtuna a fost rezultatul unui sistem puternic de joasă presiune, explică experții, care s-a transformat într-un “medican”, adică o furtună cu caracteristici de uragan și taifun.

Din cauza inundațiilor, 15 persoane au murit în Grecia, șase în Turcia și patru în Bulgaria, iar nenumărate localități au fost “acoperite” de apă. Ministrul grec al Mediului declarat, pentru CNN, că inundațiile “poartă amprentele schimbările climatice”. În cealaltă parte a Europei, furtuna Dana s-a abătut asupra Spaniei, unde, la fel, a provocat distrugeri și moartea a cel puțin trei persoane.

Furtuna Daniel a devastat Libia, unde din cauza inundațiilor două baraje s-au rupt în portul Derna, care a fost “măturat”. Peste 11 mii de oameni și-au pierdut viața, conform celui mai recent bilanț al ONU, în vreme ce alții mii sunt dați dispăruți. Experții consideră că amploarea dezastrului a fost amplificată și de infrastructura defectuasă a portului.

Libia a fost ruinată de războiul civil din ultimii nouă ani. În prezent, partea de est se află sub o altă administrație decât cea de la Tripoli, recunoscută internațional. Tocmai din cauza acestei fragmentări, statul este nepregătit să facă față calamităților.

În Asia, Taiwanul, Hong Kongul și alte părți din sudul Chinei au fost vizate de taifunurile Saola și Haikui. În Taiwan, zeci de mii de locuințe au rămas fără electricitate și mii de locuitori au fost evacuați. O furtună care a urmat taifunurilor a inundat stațiile de metrou din Hong Kong.

Taifunurile au adus două mase de aer care s-au deplasat lent și în direcții diferite. Când acestea s-au ciocnit, au dus la niveluri nemaiîntâlnite de precipitații în regiune, în special în Hong Kong. Experții au atras atenția că, deși “taifunul dublu” nu poate fi legat în mod direct de schimbările climatice, furtunile mai puternice sunt alimentate de acest fenomen.

CNN mai arată că și părți din continentele americane au fost inundate. În Brazilia, s-au înregistrat 30 de morți. Meteorologii le-au spus jurnaliștilor că în zona respectivă, a plouat într-o săptămână cât pentru toată luna septembrie. În SUA, din cauza ploilor abundente, zecii de mii de participanți la festivalul Burning Man din mijlocul deșertului, au rămas blocați. Pe coasta de est, s-au înregistrat niveluri record de precipitații pentru o zi de septembrie, în statele Massachusetts și New Hampshire.

Specialitșii declară că temperaturile apelor oceanice, ajunse la valori fără precedent din cauza fenomenului meteorologic El Nino, au alimentat un sezon hiperactiv al uraganelor în Oceanul Atlantic.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: