image
Sursa foto: agroexpert.md

Exporturile de cireșe moldovenești pe piața UE au crescut de 12,5 ori în acest an

Sezonul 2023 de recoltare și export al cireșelor moldovenești s-a încheiat cu o creștere a exporturilor pe piața UE de 12,5 ori comparativ cu anul 2022.

În acest an, Moldova a exportat peste 16 mii de tone de cireșe în valoare de peste 22 de milioane de dolari.

Cireșele moldovenești au fost livrate în premieră în mai multe țări ale Uniunii Europene precum: Spania, Italia, Belgia, Olanda. Alte 163 de tone au fost exportate către Marea Britanie.

De menționat că, în 2022, pe piața UE au fost exportate 208 tone de cireșe moldovenești, iar în 2023 cifra exporturilor ajunge la 2600 tone, ceea ce reprezintă o creștere de 12,5 ori.

Succesul în extinderea geografiei exporturilor de cireșe se datorează eforturilor și investițiilor producătorilor de fructe din ultimii ani: investiții în soiuri moderne, solicitate pe piață, infrastructură de post recoltare: răcire forțată, păstrare și ambalare pentru cireșe, implementarea standardelor internaționale GLOBALG.A.P./GRASP.

În ultimii 5 ani, în Moldova, suprafețele de livezi cu cireș au crescut de la 3.600 la 4.300 hectare. Moldova se poziționează în top 15 țări exportatoare de cireșe la nivel mondial.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: