image
Sursa foto: jurnal.md

Recean, apostrofat de Asociația Judecătorilor: „Această recidivă nu poate fi trecută cu vederea”

Asociația Judecătorilor din Republica Moldova îl îndeamnă pe premierul Dorin Recean să se abțină de la declarații care pot compromite independența și integritatea sistemului judiciar. Asta după ce prim-ministrul a nominalizat public astăzi două judecătoare, criticându-le pentru deciziile luate.

„Aceste atacuri verbale au avut loc la ședința Guvernului. Premierul Recean a menționat numele a doi judecători și a făcut comentarii critice asupra unor decizii judecătorești recente. Această abordare reprezintă o recidivă într-un comportament care subminează principiul fundamental al separației puterilor în stat și a independenței judiciare. Atacurile verbale aduse judecătorilor de către membri ai Executivului sau alte autorități, indiferent de motivație, pot avea un efect dăunător asupra încrederii publice în justiție și pot submina imparțialitatea și eficacitatea sistemului judiciar. Această recidivă nu poate fi trecută cu vederea”, se spune într-o declarație a Asociației Judecătorilor.

Asociația a făcut un apel către Recean să se abțină de la asemenea declarații „care pot compromite independența și integritatea sistemului judiciar”.

Totodată, au fost lansate apeluri către Consiliul Superior al Magistraturii, „să analizeze cu atenție aceste atacuri la adresa independenței judiciare”, dar și către ambasadele acreditate și instituțiile internaționale „să fie atente la aceste atacuri la adresa independenței judiciare și să sprijine statul de drept în R. Moldova”.

„Independența justiției nu este un privilegiu, ci o necesitate esențială pentru buna funcționare a unei societăți democratice. Ne exprimăm solidaritatea cu colegii noștri și cu toți judecătorii din R. Moldova și reiterăm angajamentul nostru comun în apărarea independenței și integrității profesionale a magistraturii”, conchide Asociația Judecătorilor.

Amintim că astăzi premierul Dorin Recean a lansat din nou critici în adresa sistemului judecătoresc, nominalizând două magistrate - pe Angela Catană pentru decizia luată într-o cauză privind rolul BNM în furtul bancar și pe Ludmila Beșliu pentru că a comasat un dosar al lui Plahotniuc cu cel al fraudei bancare. Mai mult, Recean a avertizat că va continua să dea nume din sistemul judecătoresc, indiferent de protestele și criticile „de la diverse asociații care trebuie să se ocupe de integritatea procesului”.

Anterior, premierul a criticat dur hotărârile luate de CSJ care a anulat deciziile Comisiei Pre-Vetting, iar ulterior a dat numele judecătorilor care au anulat decizia Comisiei pentru Situații Excepționale prin care Partidul politic „Șansă” a fost eliminat din alegerile locale din 5 noiembrie. De fiecare dată, intervențiile au fost condamnate de Asociația Judecătorilor.

Noutăţile partenerilor

comentarii: