image
Sursa foto: jurnal.md

Flenchea: Eliminând armata rusă din regiunea transnistreană, e insuficient pentru securitatea RM cu un război alături

Înlocuirea pacificatorilor ruși din regiunea transnistreană cu o misiune civilă internațională este un concept vechi care a fost propus anterior, dar care acum a fost prescris de războiul pornit de Rusia împotriva Ucrainei, consideră ex-vicepremierul Reintegrării, expertul în securitate, Alexandru Flenchea.

Alexandru Flenchea s-a referit la rezoluția adoptată recent la cea de-a 30-a Sesiune anuală a Adunării Parlamentare a OSCE prin care toți actorii relevanți au fost invitați să inițieze discuții politice cu scopul de a transforma operațiunea actuală de menținere a păcii din regiunea transnistreană într-o misiune civilă multilaterală sub un mandat internațional.

„Acest document nu reflectă poziția organizației sau ale guvernelor naționale din cele 57 de țări care constituie OSCE, pentru că acolo lucrurile se iau prin consens. Majoritatea deputaților din parlamentele naționale sprijină integritatea Republicii Moldova, sprijină în general RM și zic că armata rusă trebuie să plece de pe teritoriul țării noastre. Asta nu e o premieră. Să nu exagerăm importanța documentului, pentru că nu este nimic nou. Conceptul de substituire a pacificatorilor ruși cu o misiune civilă internațională este unul vechi de 20 de ani, care a fost elaborat aici la Chișinău. Atunci s-au făcut multe eforturi diplomatice pentru a-l promova. Problema fundamentală a acestui concept nu e doar că este expirat, dar a fost și prescris de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. A fost o idee elaborată pe timp de pace, când principala amenințare în adresa securității RM era armata rusă din stânga Nistrului. Acum înțelegem că cu un război după gard, cu un potențial de a se extinde sau de a se termina anul ăsta... nu contează. Eliminând armata rusă din regiunea transnitreană, este absolut insuficient pentru a asigura securitatea Republicii Moldova”, a declarat ex-vicepremierul Reintegrării.

Deputații AP OSCE au cerut Federației Ruse să reia retragerea trupelor sale militare și a depozitelor de muniții de pe teritoriul Republicii Moldova. În rezoluție se mai menționează că negocierile „5+2” sunt suspendate drept urmare a războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei și, în acest context, apreciază eforturile misiunii OSCE din Moldova menite să faciliteze, mai ales dialogul în formatul „1+1”, atât la nivel de negociatori-șefi, cât și al grupurilor de lucru sectoriale.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: