image
Sursa foto: poză simbol

Scădere pe piața creditării nebancare, după intrarea în vigoare a noilor cerințe pentru a stopa supraîndatorarea populației

Organizațiile de creditare nebancară (OCN) și Asociațiile de Economii și Împrumut (AEÎ), autorizate și reglementate de Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF), au acordat un volum total de împrumuturi și leasing financiar în valoare de 11,9 mlrd de lei, în descreștere cu 92,9 mln de lei în comparație cu anul 2021 și, în premieră, este înregistrată o scădere a volumelor după perioada postpandemică.

Potrivit Comisiei Naționale a Pieței Financiare, trendul de încetinire a creditării nebancare s-a accentuat în special în a doua parte a anului 2022, odată cu intrarea în vigoare la a Regulamentului privind cerințele de creditare responsabilă aplicate organizațiilor de creditare nebancară, care prevede criterii exprese aferente modului de evaluare a bonității consumatorului în scopul neadmiterii supraîndatorării acestuia.

Astfel, creditele nebancare/leasing financiar acordate în trimestrele III și IV ale anului trecut au consemnat o descreștere cu 5,9% și, respectiv, cu 24,4% față de aceleași perioade ale anului 2021.

În condițiile implementării noilor cerințe, creditorii nebancari și-au reajustat modelele de afaceri, orientându-și activitatea de creditare spre clienți persoane juridice, aceștia înregistrând o creștere cu 21,1%, iar volumul sporind cu 13,8%, față de aceeași perioadă a anului precedent.

În același timp, în perioada de referință, creditele de consum s-au diminuat cu 29,4%, numărul de persoane fiind în descreștere cu 40,1%.

Potrivit CNPF, valoarea totală a activelor deținute de întregul sistem de creditare nebancară (AEÎ și OCN) a înregistrat valoarea de 15,5 mlrd de lei, inclusiv activele deținute de OCN au însumat aproximativ 14,3 mlrd de lei, iar volumul consolidat al activelor sectorului AEÎ a alcătuit circa 1,2 mlrd de lei.

Rata creditelor neperformante per sector OCN a înregistrat nivelul de 11,7%, în scădere cu 1,41 p.p, iar per sector AEÎ – 7,4%, în creștere cu 1,45 p.p. față de indicele înregistrat ale anului 2021.

La 1 ianuarie 2023, în Registrul organizațiilor de creditare nebancară autorizate erau incluse 127 de companii cu dreptul de a desfășura activitate de creditare nebancară, în descreștere cu 16 entități. Totodată, 32 de OCN au activitatea suspendată. La aceeași dată, licențe pentru desfășurarea activității profesioniste dețineau 222 de asociații, dintre care 161 - licență de categoria A, 60 - licență de categoria B, iar o asociație deține licența asociației naționale centrale.

Numărul beneficiarilor de credite nebancare (OCN și AEÎ) s-a cifrat la 429,8 mii de persoane, iar mărimea medie a unui împrumut a constituit 33,1 mii lei.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: