image
Sursa foto: AP

Azerbaidjan anunță demararea unei „operațiuni antiteroriste” în provincia Karabah, disputată cu Armenia

Azerbaidjan anunță demararea unei “operațiuni antiteroriste” în provincia Karabah, disputată cu Armenia.

Azerbaidjanul argumentează că a lansat “activități antiteroriste” în regiunea Karabah pentru a restabili ordinea constituțională și pentru “a alunga formațiunile militare armenești din zonă”.

Ministerul Apărării din Azerbaidjan vorbește într-un comunicat oficial despre intenția de a “dezarma și de a asigura retragerea completă a forțelor armate ale Armeniei de pe teritoriile noastre, și de a neutraliza infrastructura lor militară”. Acesta a precizat că vizează doar ținte militare folosind “arme de înaltă precizie” și nu civili.

Declarația Ministerului Apărării din Azerbaidjan cu privire la începerea măsurilor antiteroriste pe teritoriul regiunii Karabakh:

„Atacuri sistematice a pozițiilor armatei azere de către formațiunile ale forțelor armate armene în regiunea Karabakh, continuarea de plasare a minelor pe teritoriile noastre, activități menite spre îmbunătățirea tehnică a pozițiilor de luptă, precum și o creștere a numărului de tranșee și adăposturi în ultimele luni au provocat o tensiune și mai mare.
Se observă, de asemenea, întărirea pozițiilor de luptă cu personal, vehicule blindate, artilerie și alte arme de foc, aducerea unităților la un nivel ridicat de pregătire de luptă, crearea de unități suplimentare de mobilizare, extinderea activităților de spionaj împotriva unităților armatei azere, pătrunderea în adâncime în pozițiile noastre cu scopul de a mina repetat teritoriile curățate de mine și drumurile civile în scopuri de sabotaj și teroriste.
La 19 septembrie, pe drumul Ahmedbeyli-Fizuli-Shusha, o mină amplasată în prealabil în scopuri teroriste de către grupurile de spionaj și sabotaj ale forțelor armate armene din regiunea economică Karabakh din Azerbaidjan a ucis civili și a distrus un vehicul aparținând Agenției de Stat pentru Drumuri din Azerbaidjan.
În aceeași zi, ca urmare a exploziei unui vehicul care transporta militari ai trupelor interne ale Ministerului Afacerilor Interne pe o mină amplasată de un grup de spionaj și sabotaj ale forțelor armate ale Armeniei, militarii noștri au fost uciși și răniți. Astfel de fapte reprezintă o continuare a politicii teroriste intenționate și sistematice a Armeniei împotriva Azerbaidjanului.
Ministerul Apărării al Republicii Azerbaidjan a declarat în repetate rânduri că prezența continuă a formațiunilor forțelor armate armene în regiunea economică Karabakh din Azerbaidjan, încălcând prevederile Declarației trilaterale semnate la 10 noiembrie 2020, reprezintă o sursă de amenințare gravă la adresa păcii și a stabilității în regiune.
Pentru a asigura respectarea prevederilor Declarației trilaterale, pentru a suprima provocările pe scară largă în regiunea economică Karabakh, pentru a dezarma și retrage formațiunile forțelor armate armene de pe teritoriile noastre, pentru a neutraliza infrastructura militară a acestora, pentru a asigura siguranța civililor care se întorc în teritoriile eliberate de sub ocupație, a funcționarilor publici implicați în lucrările de construcție și reconstrucție și a personalului nostru militar, precum și pentru a restabili ordinea constituțională a Republicii Azerbaidjan, au fost lansate activități antiteroriste în regiune cu caracter local.
În cadrul activităților, sunt neutralizate pozițiile formațiunilor forțelor armate armene, punctele de tragere pe termen lung ale acestora, precum și echipamente și instalații militare fiind utilizate arme de precizie în prima linie și în adâncime.
Reiterăm încă o dată că civilii și infrastructura civilă nu sunt ținte, sunt neutralizate doar țintele militare legitime.
Comandamentul contingentului de menținere a păcii al Federației Ruse și conducerea Centrului de monitorizare turco-rus au fost informați cu privire la activitățile desfășurate”.

Armenia susține că forțele sale armate nu sunt prezente în Karabah. Recunoscută la nivel internațional ca parte a Azerbaidjanului, Karabahul are o populație majoritar armeană și s-a rupt de sub controlul Baku la începutul anilor 1990, în urma unui război.

Azerbaidjanul a recucerit o mare parte din teritoriile din interiorul și din jurul său în războiul din 2020, dar autoritățile de etnie armeană, care consideră zona ca fiind “patria lor de pe vremea strămoșilor”, au rămas în control asupra unei părți din Karabah, inclusiv asupra capitalei sale. Un acord de încetare a focului mediat de Rusia și aplicat de forțele de menținere a păcii rusești este în vigoare, dar este considerat unul fragil. Armenia a acuzat Moscova, care este implicată în propriul război în Ucraina, că este “prea distrasă” pentru a-i putea garanta securitatea.

Până săptămâna trecută, Baku a impus restricții drastice asupra singurului drum care leagă Armenia de Karabah, și nu a permis accesul ajutoarelor în zonă pe motiv că ruta ar fi fost folosită pentru contrabanda cu arme.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: