image
Sursa foto: Jurnal.md // Nadejda Roscovanu

Republica Moldova, invitată să adere la Mecanismul de protecție civilă al UE

Republica Moldova a fost invitată să adere la Mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene. Astfel, pompierii și salvatorii moldoveni intră în ultima fază de pregătire pentru a se alătura celei mai puternice rețele internaționale de cooperare în domeniul prevenirii dezastrelor, pregătirii și răspunsului la ele. Anunțul a fost făcut astăzi de Înaltul Comisar European pentru Gestionarea Crizelor, Janez Lenarčič, în cadrul unui briefing de presă susținut în comun cu ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco.

„Agresiunea rusă împotriva Ucrainei a afectat toată regiunea, dar în mod special R. Moldova. În primul rând, cu fluxul de refugiați. Salut poporul moldovenesc pentru primirea acestor oameni cu brațele deschise. Noi am acordat asistență RM în mai multe domenii. Mai avem în program o altă donație de generatoare pentru Spitalul Republican. În iunie 2022, RM a obținut statut de candidat la UE, ceea ce face ca RM să partice și la Mecanismul protecție civilă al UE. Vă transmit astăzi parcursul, care sper că în timp de câteva luni să vă aducă la masa Mecanismului ca o țară cu drepturi depline de participare. Sunt convins că acest lucru va fi posibil, pentru că Moldova și-a arătat deja capabilitatea de a ajuta alte națiuni. Noi vă așteptăm la masa noastră”, a declarat Comisarul Janez Lenarčič.

Ministra de Interne a precizat că este o știre extraordinară pentru R. Moldova.

„Este un semn de încredere. Vom merge exclusiv pe această cale, foarte multe state ne sunt deja alături. Ambiția noastră este să realizăm acest parcurs în 2023, astfel ca în anul viitor să intrăm cu un alt statut în marea comunitate a echipelor dedicate bunăstării cetățenilor”, a subliniat ministra de Interne.

„Procedura de aderare include mai mulți pași, dar suntem pregătiți. Cu suportul statelor membre vom reuși în termenii stabiliți să parcurgem pașii necesari, astfel încât să devenim membru ale acestei mari familii de salvatori și pompieri. Anul trecut, prin Mecanismul de protecție civilă au fost recepționate ajutoare pentru RM în valoare de peste 15 milioane de euro. Am discutat cu domnul Comisar despre continuarea suportului necesar pentru creșterea capabilității RM de furnizare a servicilor de asistență, atât pentru RM, dar și pentru vecinii noștri... Am discutat și despre posibilitatea de preluare a bunelor practici în domeniul voluntariatului. Am pus în discuție și facilitarea accesului la fonduri care să ne permită dezvoltarea sustenabilă a parcului de autospeciale și dispozitive. Am solicitat suport și pentru dezvoltarea unui program națioanl de prevenire, dar inclusiv dezvoltarea sistemului național de alertă”, a mai declarat Ana Revenco.

Se preconizează că, după negocierea și semnarea acordului administrativ, Republica Moldova va deveni oficial membră a Mecanismului de protecție civilă al UE. Acest nou statut va aduce cetățenilor țării noastre servicii de protecție de cel mai înalt nivel, în cele mai complexe situații de criză. Astfel, vom putea miza pe suport din partea celor 27 de țări ale UE și alte 9 state participante (Islanda, Norvegia, Serbia, Macedonia de Nord, Muntenegru, Turcia, Bosnia și Herțegovina, Albania și, mai recent, Ucraina).

Totodată, atunci când o situație de urgență va depăși capacitățile de răspuns ale unei țări din Europa și nu numai, pompierii și salvatorii moldoveni vor fi chemați să ofere suport prin intermediul Mecanismului, alături de colegii lor europeni.

Amintim că, în septembrie 2022, Republica Moldova a solicitat în mod oficial să adere la Mecanismul protecției civile al Uniunii Europene, iar în luna octombrie 2022 IGSU a solicitat o evaluare inter pares a capacităților de gestionare a riscurilor de dezastre. Aceasta reprezintă o oportunitate de a identifica bunele practici și domeniile care trebuie consolidate, dar și un pas în drumul țării noastre spre integrarea europeană.

Briefingul poate fi urmărit integral mai jos.

Noutăţile partenerilor

comentarii: