image
Sursa foto: CNN

Un vulcan din Islanda a erupt din nou

Un vulcan a erupt joi în sud-vestul Islandei pentru a doua oară anul acesta, au relatat postul public de televiziune RUV şi alte publicaţii locale, care vorbesc despre cea de-a şasea erupţie produsă în Peninsula Reykjanes începând cu 2021, informează Reuters și Agerpres.

Imaginile video transmise în direct din acea regiune arată "fântâni" de rocă topită de culoare portocaliu-strălucitor expulzate din fisuri apărute la nivelul solului.

''Avertizare: o erupţie vulcanică a început la nord de Sylingarfell'', a anunţat Met Office pe pagina sa de internet.

Centrul spa geotermal Blue Lagoon, care se află în apropiere, a fost închis joi, a mai precizat Met Office.

Erupţia precedentă a început pe 14 ianuarie şi a durat circa două zile, expulzând un flux de lavă care a ajuns la periferia oraşului-port Grindavik. Cei aproape 4.000 de locuitori ai oraşului au fost evacuaţi după ce mai multe locuinţe au luat foc din cauza lavei.

Muntele Sylingarfell se află la nord de Grindavik, dar nu se ştie cu siguranţă dacă erupţia de joi va afecta oraşul.

Autorităţile islandeze au demarat în noiembrie construcţia de diguri care să abată fluxurile de lavă şi să le îndepărteze de case şi de infrastructurile esenţiale.

În ciuda reducerii nivelului de alertă pentru acest sistem vulcanic, autorităţile locale au avertizat în legătură cu posibilitatea de producere a unor erupţii viitoare, întrucât solul continuă să se ridice în acea zonă ca urmare a magmei care se acumulează subteran.

Islanda, care are o suprafaţă aproximativ echivalentă cu cea a statului american Kentucky, adăposteşte peste 30 de vulcani activi, ceea ce face ca această insulă din nordul Europei să fie o destinaţie populară pentru turismul vulcanic, o nişă ce atrage mii de pasionaţi de senzaţii tari.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: