image
Sursa foto: euneighbourseast.eu

EUNEIGHBOURS EAST – FOTOFESTIWAL și-a premiat câștigătorii; Printre laureați este și o tânără din R. Moldova

Uniunea Europeană celebrează conexiunile de familie. Câștigătorii unui concurs de fotografie, care ne arată societatea în care trăim și valorile promovate de familiile moderne, au fost anunțați la o gală de premiere, la Tbilisi. Cele mai bune imagini au fost selectate dintr-un număr total de peste 400 de lucrări! Printre laureați este și o tânără fotografă din Republica Moldova.

Katerina Șoșeva a câștigat concursul cu primul său proiect fotografic original. Tânăra a povestit că în anii 90, fratele ei obișnuia să capteze viața de zi cu zi a familiei cu o cameră de model Zenit. Când acesta a decedat, Katerina a descoperit fotografiile și a decis să continue istoria familiei în poze.

„Am găsit arhiva fratelui meu, fotografii, pe care le-a făcut în anii lui de adolescență. De fapt, sunt fotografii în care apar eu, familia mea, frații mei în acel apartament. Astfel a început proiectul, deși la început nu credeam că va fi un proiect. Pur și simplu îmi urmăream nepoții și verișorii, crescând în același apartament”, a spus Katerina.

La concursul de fotografie ”EUNEIGHBOURS EAST – FOTOFESTIWAL”, finanțat de Uniunea Europeană, au fost invitați fotografi profesioniști din cele șase țări ale Parteneriatului Estic să trimită un set de fotografii pe tema Conexiuni de Familie. Dintr-un total de peste 400 de lucrări înscrise, o echipă de cinci jurați internaționali a întocmit o listă scurtă de trei fotografi, din fiecare țară, care au fost invitați la Tbilisi, la ceremonia de decernare a premiilor.

„Lucrările pe care le-am evaluat au cuprins o mare varietate de stiluri, de istorii. A fost impresionant să vedem cum oamenii din Europa de Est își transmit emoțiile legate de familie, tema din acest an. Pe alocuri a fost surprinzător și cu siguranță am descoperit ceva nou în lucrările văzute”, a declarat fotografa Arianna Rinaldo, membră a juriului.

„Am observat două trăsături comune ale fotografiilor. În primul rând, angajarea politică. Faptul că fotografii au studiat tema și sunt conștienți din punct de vedere social și politic. În al doilea rând, am observat cât sunt de devotați în promovarea regiunilor sale”, a menționat și fotografa Karolina Gembara, membră a juriului.

Fotografiile au accentuat diversitatea societăților în care trăim și valorile promovate de familiile moderne.

„Familia este o valoare foarte importantă pentru noi, pentru societățile noastre și mă bucur că Uniunea Europeană a fost parte a acestei acțiuni”, a punctat Pawel Herczynski, ambasadorul UE în Georgia.

Câștigătorii din Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina au primit câte un premiu de 1.000 de euro.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: