image
Sursa foto: jurnal.md

Greceanâi, interviu la Moscova: „Cheiţa de aur” e la PSRM

În discuţiile privind formarea coaliţiei de guvernare, anume Partidul Socialiştilor este cel care deţine „cheiţa de aur”. Declaraţia a fost făcută de preşedintele fracţiunii PSRM, Zinaida Greceanâi, la Moscova, în cadrul unui interviu pentru postul rusesc de televiziune Rossia 24. Mai mult, Greceanâi a spus că din cauza poziţiei intransingente a blocului ACUM de nu coaliza sub nicio formă cu Partidul Democrat, opoziţia pro-europeană „va trebui să se înţeleagă cu socialiştii”.

Jurnalistul postului rus de televiziune a întrebat-o pe Zinaida Greceanâi de ce adversarii politici ai PSRM spun că deputaţii socialişti au venit la Moscova pentru a coordona formarea unei coaliţii de guvernare.

„Ce fel de coaliţie poate fi coordonată la Moscova? Adversarii nu mai au despre ce vorbi. Mai bine ei ar coordona împreună cu noi această coaliţie, deoarece chiar trebuie formată o coaliţie de guvernare în Moldova. Noi am propus o astfel de coaliţie unei formaţiuni extraparlamentare care a fost în opoziţie ca şi noi, blocului ACUM, care este alcătuit din două partide”, a spus președinta PSRM.

În acelaşi interviu, Greceanâi a lăsat să se înţeleagă că Partidul Socialiştilor ar putea forma o coaliţie nu doar cu blocul ACUM.

„Noi am hotărât să venim cu o ofertă către cei de dreapta. Ar fi posibilă o înţelegere, dar acest bloc ACUM de dreapta, care a acumulat doar 26 de mandate, a hotărât că trebuie să deţină toată puterea: şi funcţia de speaker, şi Guvernul, şi absolut totul”, a menționat Greceanâi.

Întrebată dacă asta din cauza că ACUM „deține cheița de aur”, lidera socialiștilor a răspuns: „Nu e chiar aşa... „Cheiţa de aur” mai degrabă e la noi, deoarece noi deţinem pachetul de blocaj de 35 de mandate”.

Totodată, Zinaida Greceanâi a reiterat că Partidul Sociliştilor trebuie să-şi adjudece funcţia de preşedinte al Parlamentului, dar a insistat şi asupra unor iniţiative despre care liderii blocului ACUM au declarat anterior că nu fac parte din pachetul de deoligarhizare a ţării şi nici nu ar trebui să fie discutate.

„Ştiţi că a fost interzisă retrasmiterea posturilor de ştiri din Rusia. Noi am spus că acest lucru trebuie revăzut. Nu e vorba doar de posturi ruseşti, dar şi de altele. Noi am pus o astfel de condiţie. Altă condiţie este acordarea limbii ruse a statutului de limbă de comunicare interetnică. Fostul Parlament a catalogat această lege drept învechită. O astfel de noţiune juridică nici măcar nu există”, a mai adăugat Greceanâi.

Şi asta nu e tot. Greceanâi spune că PSRM şi Igor Dodon vor insista să controleze o serie de insituţii de stat. „Noi vom insista asupra întoarcerii împuternicirilor preşedintelui care au fost până la alegerea actualui şef al statului, Igor Dodon. Aceste atribuţii au fost limitate. Totodată, vrem să întoarcem anumite ministere care trebuie să se afle în subordinea preşedintelui. E vorba de Ministerul Apărării. Preşedintele e comandantul suprem al forţelor armate, dar din varii motive totul a fost acordat Guvernului. Mai vorbim şi de Ministerul de Interne... Aşa prevede Constituţia. Vorbim şi despre relaţiile internaţionale, implicit Ministerul Afacerilor Externe”.

Zinaida Greceanâi a mai fost întrebată de jurnalistul rus dacă nu cumva e posibilă o alinaţă între blocul ACUM şi Partidul Democrat. Greaceanâi a răspuns că blocul ACUM a respins vehement o astfel de posibilitate, aşa că opoziţia proeuropeană nu are încotro şi că va trebui să se înţeleagă cu socialiştii.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: