image
Sursa foto: Jurnal TV

VIDEO // Țâcu: Pe 21 mai trebuie să venim masiv în PMAN, să arătăm că vectorul proeuropean este majoritar

Istoricul și fostul deputat Octavian Țâcu a declarat în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV că cetățenii care vor da curs apelulului președintelui, Maia Sandu, de a veni pe 21 mai în Piața Marii Adunării Naționale, sunt din mai multe tabere politice și doctrinare, dar atât reprezentanții partidelor extraparlamentare, cât și reprezentanții guvernării, trebuie să dea dovadă de înțelegere pentru a face posibilă o mobilizare masivă la Adunarea Națională „Moldova Europeană”.

„Sigur că moldovenii s-au împărțit în două tabere - cei care vor veni și cei care nu vor veni. Iar cei care vor veni sunt pe câteva paliere: sunt cei care vor veni necondiționat pentru că se consideră europeni, sunt cei care vor veni dorind să fie invitați într-un dialog mai extins și vor veni unioniștii care, cu sigurnață, sunt proeuropeni, dar și-au dorit întotdeauna ca într-o asemenea manifestare să vadă și o apropiere accentuată de România. (...) Acest moment a întârziat un pic, pentru că dacă noi am obținut independența în 27 august 1991, dacă am reușit marile transformări identitare în anii 1989-1991, toate aceste lucruri s-au întâmplat tocmai datorită presiunii străzii. (...) Eu cred că trebuie să existe o înțelegere atât din partea celor care au anumite frustrări și condiționalități în a veni în Piața Marii Adunări Naționale și o anumită înțelegere din partea PAS-ului și a Maiei Sandu de a invita la dialog. Sunt câteva partide politice care ar trebui să fie invitate și care ar trebui să fie prezente alături de șefa statului. În același timp, trebuie să fie o reprezentanță larga pe diferite segmente ale oamenilor care au contribuit plenar la ceea ce noi numim procesul de integrare europeană. Trebuie să vedem acest caracter masiv al vectorului proeuropean susținut de stradă. Asta pentru că, până la ora actuală, s-a creat impresia că noi știm să luptăm doar pentru revendicări. (...) Ceea ce au văzut, până acum, oamenii în exterior și, la fel, în România, au văzut protestele socialiștilor la Curtea Constituțională. Desigur, înțelegem dificultățile prin care trece guvernarea și PAS-ul n-a excelat niciodată la capitolul mobilizare a străzii, dar lucrul acesta trebuie odată realizat. Eu cred că va exista o contribuție din partea partidelor politice, a acelor oameni care contează, a căror părere contează, pentru ca noi să fim masiv pe 21 mai în Piața Marii Adunări Naționale, să arătăm Europei, României și întregii lumi că noi chiar ne dorim acest vector european și el este majoritar”,

a declarart Octavian Țâcu în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV .

Amintim că luni, 10 aprilie, președintele, Maia Sandu, a anunțat organizarea la 21 mai, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău a Adunării Naționale „Moldova Europeană” la care cetățenii sunt îndemnați să-și exprime decizia clară de a fi parte a familiei europene.

Șefa statului a spus că „a venit timpul ca cetățenii Republici Moldova să arate că suntem un popor hotărât, stăpân în casa lui, un popor care își poate apăra cu fruntea sus democrația și pacea, a venit timpul ca cei care sunt cu ochii pe noi și din Est și din Vest să vadă că în clipele hotărâtoare suntem uniți și curajoși.

Maia Sandu a mai anunțat că va discuta în perioada următoare cu forțele politice pro-europene, cu societatea civilă, mediul academic detalii legate de acest eveniment, dar în primul rând a vrut să se adreseze direct oamenilor.

Noutăţile partenerilor

comentarii: