image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

„Roada în 2023, mai bogată”; Direcțiile agricole combat prognoza Forței Fermierilor care anticipa pierderi de 2 mil. de lei

Suprafețele agricole însămânțate cu grâu, orz și rapiță sunt într-o stare satisfăcătoare și foarte bună. Acest lucru a fost menționat, în cadrul unei întruni online a șefilor direcțiilor agricole raionale cu viceprim-ministrul Vladimir Bolea și secretarii de stat. Totodată, autoritățile locale au declarat că spațiile de depozitare sunt pregătite corespunzător pentru noua recoltă. În conformitate cu prognozele curente, roada din acest an va fi mai bogată spun ei. Cifrele prezentate de șefii de direcție vin să combată prognozele făcute de asociația Forța Fermierilor care anticipa pierderi de 2 milioane de lei la culturile de prima grupă, în 2023.

Participanții la întrunire au fost informați de către specialiștii din cadrul ministerului despre cele mai recente prețuri de tranzacționare și evoluția acestora de la bursele internaționale pentru grâu, orz, porumb și rapiță, anunță instituția. Potrivit experților, în următoarea perioadă nu se așteaptă majorări semnificative a prețurilor, fiind lansat îndemnul către agricultori de a-și vinde marfa, întrucât depozitarea și păstrarea producției necesită cheltuieli suplimentare.

Vladimir Bolea a declarat că autoritățile sunt axate pe diminuarea prețului de producție.

„Vom rambursa acciza la motorină și va fi restituit TVA-ul în contul agricultorilor. Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare împreună cu Guvernul sunt în proces de identificare a resurselor financiare pentru subvenționarea îngrășămintelor”, a declarat oficialul.

Suplimentar vicepremierul a menționat că în comun cu autoritățile ucrainene sunt depuse eforturi pentru transferul fluxurilor de produse agricole către calea ferată, în scopul eliminării blocajelor rutiere și în vederea reducerii timpului de așteptare la punctele de trecere a hotarului.

De cealaltă parte, Forța Fermierilor da un semnal de alarmă acum două săptămâni că pierderile sunt eminente și mulți fermieri „fără intervenția statului” vor falimenta.

Asociația menționa că estimările au fost operate „în baza suprafețelor aproximative însămânțate cu grâu, orz și rapiță, cheltuielilor medie per hectar de fiecare cultură, recolta medie prognozată și prețurile estimate de comercializare”.

Totodată, asociația Forța Fermierilor a solicitat Guvernului să aloce urgent 700 de milioane de lei pentru compensarea agricultorilor care au suferit de pe urma prăbușirii prețurilor la cereale și oleaginoase.

Protestele în PMAN, cu tehnica agricolă continuă și astăzi. Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a menționat că va prezenta cifrele și noi soluții pentru problemele agricultorilor până la ora 17:00.

Noutăţile partenerilor

comentarii: