image
Sursa foto: Jurnal.md

Referendumul de aderare la UE ar putea fi organizat pe 20 octombrie; Proiectul de lege, depus la Curtea Constituțională

Referendumul republican de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană ar putea fi organizat pe 20 octombrie 2024. Fracțiunea PAS din Parlament a început astăzi procedura oficială de inițierea a referendumului.

Deputații Veronica Roșca, Vasile Grădinaru, Evghenia Cojocari, Vitali Gravrouc și Ion Șpac au depus astăzi proiectul la Curtea Constituțională pentru a cere avizul Curții.

„Astăzi este o zi cu semnificație simbolică deosebită - demararea propriu-zisă a inițierii referendumului constituțional de modificare a Constituției. Următoarea etapă va viza eliberarea avizului de către Curtea Constituțională. Apoi vom fi responsabili de prezentarea în adresa Parlamentului a proiectului de hotărâre care trebuie să conțină stabilirea datei referendumului constituțional, cât și întrebarea care va fi adresată cetățenilor Republicii Moldova - „Sunteți pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană?””, a declarat șefa Comisiei juridice, numiri și imunități, Veronica Roșca.

Prin modificarea Constituției se dorește confirmarea identității europene a poporului Republicii Moldova și declararea integrării în Uniunea Europeană drept obiectiv strategic al Republicii Moldova.

Astfel, se propune completarea preambulului Constituției Republicii Moldova cu două alineate noi. Totodată, se propune completarea Constituției cu un nou titlu, Titlul V1 – integrarea în Uniunea Europeană.

Noutăţile partenerilor

comentarii: