image
Sursa foto: jurnaltv.md

VIDEO: Zeci de abateri depistate la Piața Centrală de inspectorii de la Agenția pentru Protecția Consumatorilor

În febra cumpărăturilor pentru sărbătorile de Paște, oamenii uită să verifice calitatea produselor și de acest lucru se bucură doar profitorii. Mulți comercianți uită de bunul simț și aduc la piață marfă necalitativă, și chiar periculoasă pentru sănătate. Alții vor să obțină câștiguri ușoare la cântar defect. Cazurile au fost depistate luni la Piața Centrală, unde au mers inspectorii de la Agenția pentru Protecția Consumatorilor.

Inspectorii au depistat că buletinul metrologic nu corespunde cu aparatul de cântărit utilizat de unii comercianți. Cumpărătorii sunt grăbiți și nu cer verificarea cântarului.

„Înșelarea consumatorilor de către vânzători era ultima dată de șapte lei, dar de fapt, de la șapte până la 20 de lei poate fi înșelat consumatorul la cântar de un vânzător de rea credință. Niciun cântar nu era însoțit de buletin de verificare valabilă”, a spus inspectorul principal al Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor, Mariana Bolbocean.

Cei care au cântare neconforme, riscă amenzi de până la 12 mii de lei.

Specialiștii insistă că în această perioadă trebuie să fim atenți la vopseaua care se vinde. Cea care se găsește prin piață conține, de cele mai multe ori, substanțe cancerigene. Înainte de a fi procurată, trebuie verificată eticheta și termenul de valabilitate.

„Avem aditivi ca E-102, tartrazina, care ne oferă culoarea galbenă. Ea este cancerigenă și este interzisă pe piața Uniunii Europene. Avem E-122, azorubina, care, pentru persoanele care au o reacție alergică la aspirină, iarăși, poate provoca reacții”, a menționat reprezentanta Agenției pentru Protecția Consumatorilor, Tatiana Barac.

Comercianții s-au arătat nemulțumiți de control. Ei spun că dețin toate documentele necesare. Cei care vin la piață spun că nu cumpără vopsea. Gospodinele au secrete lor.

Un pericol sunt și lumânările. Chiar dacă la piață sunt mai ieftine, multe din ele sunt fabricate fără a ține cont de regulile de siguranță.

Inspectorii le recomandă consumatorilor să verifice minuțios marfa înainte de a o procura. Pentru a contracara neregulile depistate, cetățenii pot apela la linia verde, la numărul de telefon 022 51 51 51.

Noutăţile partenerilor

comentarii: