image
Sursa foto: livreshebdo.fr

Scriitorul francez Simon Liberati a câştigat premiul Renaudot pe anul 2022

Scriitorul şi jurnalistul francez Simon Liberati, fostul soţ al actriţei şi cineastei de origine română Eva Ionesco, a câştigat joi premiul Renaudot pe anul 2022 cu romanul "Performance", publicat de editura Grasset.

Potrivit tradiţiei, anunţul a fost făcut luni la Paris, la puţin timp după dezvăluirea laureatului din acest an al premiului Goncourt, scriitoarea Brigitte Giraud, recompensată pentru romanul "Vivre vite".

Simon Liberati a obţinut şase voturi din partea membrilor juriului. Ceilalţi finalişti ai premiului Renaudot din 2022 au fost Sandrine Collette ("On était des loups", editura JCLattes), Nathan Devers ("Les Liens artificiels", editura Albin Michel), Sibylle Grimbert ("Le Dernier des siens", editura Anne Carriere), Claudie Hunzinger ("Un chien a ma table", editura Grasset) şi Christophe Ono-dit-Biot ("Trouver refuge", editura Gallimard).

"Performance", de Simon Liberati, este un roman despre un scriitor septuagenar, care regăseşte inspiraţia în timp ce scrie un scenariu pentru o miniserie TV despre trupa The Rolling Stones şi are o relaţie cu o femeie care este cu aproape 50 de ani mai tânără decât el. Romanul premiat de Juriul Renaudot conţine influenţe autobiografice evidente, întrucât Simon Liberati este el însuşi un mare pasionat de muzică.

Născut pe 12 mai 1960 la Paris, Simon Liberati a colaborat cu mai multe reviste după ce a absolvit cursurile Universităţii Sorbona, potrivit AFP. La vârsta de 44 de ani, a publicat romanul său de debut, "Anthologie des apparitions" (editura Flammarion), considerat de multe voci din literatura franceză un volum cult despre adolescenţă. Personajul principal din cel de-al doilea roman al său, "Nada exist", apărut în 2007, era un fotograf de modă cu pasiuni hedoniste.

Cel de-al treilea roman scris de Simon Liberati, "L'Hyper Justine", a câştigat în 2009 Premiul de Flore. Acel volum prezintă povestea unui escroc fascinat de o tânără englezoaică implicată într-un proiect cinematografic inspirat din viaţa marchizului de Sade.

În 2011, Simon Liberati a câştigat prestigiosul Premiu Fémina cu romanul "Jayne Mansfield 1967", dedicat celebrei actriţe americane omonime, care a murit în urma unui accident de automobil la vârsta de 34 de ani.

În 2015, scriitorul francez a dedicat o carte, "Eva", fostei sale soţii, actriţa şi cineasta de origine română Eva Ionesco, scrie Agerpres.

Tot joi, premiul Renaudot pentru eseu a fost atribuit scriitorului şi jurnalistului Guillaume Durand pentru volumul "Déjeunons sur l'herbe" (editura Bouquins).

În 2021, premiul Renaudot pentru roman a fost câştigat de scriitoarea belgiană Amelie Nothomb cu volumul "Premier sang", iar cel pentru eseu de scriitorul Anthony Palou pentru volumul "Dans ma rue y avait trois boutique".

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: