image
Sursa foto: captură video / Jurnal TV

Ce perspective politice deschide 2024? Vovc: „O coaliție cu Ceban în Parlament va stopa procesul de integrare UE” // VIDEO

Anul 2024 este anul care aduce alegeri prezidențiale în Republica Moldova și, totodată, cel care va da tonul alegerilor parlamentare care vor urma în 2025. Și anume cel din urmă scrutin este cel ce ar trebui să ne preocupe chiar începând de acum, având în vedere realitatea din sodaje, care arată că în viitorul Parlament, majoritatea nu va mai fi deținută de actualul partid de guvernare, fiind nevoie de o coaliție. În acest sens, secretarul general al Platformei DA (PPDA), Liviu Vovc, a subliniat în cadrul emisiunii „Ora Expertizei”, de la Jurnal TV, că există deja necesitatea consolidării pe dreapta pentru a menține ferm parcursul european al RM.

Pe lângă alegerile prezidențiale, o mare miză au, bineînțeles, și cele parlamentare care vor urma în 2025. De aceea, în perspectiva scrutinului parlamentar, este necesară mai multă unitate pe segmentul de dreapa.

„Alegerile prezidențiale sunt importante, pentru că contează să avem un președinte european în continuare, dar cel mai important va fi ca în acest an să ne consolidăm forțele pentru a ne pregăti pentru anul viitor, când vor fi alegerile parlamentare”, a precizat Vovc.

Realitatea pe care sondajele o aduc în fața cetățenilor, pliată peste rezultatele alegerilor locale din toamna trecută, indică într-un mod cât se poate de clar că în următorul Parlament, majoritatea nu va mai fi deținută de o singură formațiune politică.

Preocuparea este însă care vor fi alternativele de coaliție pentru partidul care va pierde majoritatea în viitorul legislativ.

„Noi înțelegem foarte bine că în suflet suntem pro-europeni și mai înțelegem că integrarea europeană este cea mai bună soluție pentru Republica Moldova. În același timp, alegerile locale și chiar și sodajele deja arată că în următorul parlament nu va mai guverna un singur partid. Acum se pune întrebarea dacă apare o alternativă de dreapta care poate lua voturile dezamăgiților de partidul de guvernare sau lăsăm aceste voturi pentru un așa-numit „pro-european” ca Ion Ceban? Sau pentru Șor, care mai departe își face mendrele în Republica Moldova? Sau pentru socialiști?”, a menționat secretarul general al Platformei DA.

Pentru a evita situația în care singurele alternative pentru coaliție ar rămâne doar Șor, Ceban sau socialiștii, Vovc spune că Platforma DA a început deja stimularea unității forțelor pe segmentul de dreapa, consolidându-se până în acest moment cu Partidul Schimbării și Liga Orașelor și Comunelor.

Consolidarea pe dreapta este deosebit de importantă, întrucât numai printr-o guvernare care este în mod onest și sincer pro-europeană, integrarea Republicii Moldova în UE este posibilă. Or, o potențială coaliție cu Ceban și socialiștii ar șterge cu siguranță visul european al țării noastre.

„În acest context, noi, fiind tineri în politică și neavând orgolii mari, am decis că trebuie să ne consolidăm. În prima etapă, ne-am consolidat cu Liga Orașelor și Comunelor și cu Partidul Schimbării. Avem porțile deschise și încercăm să discutăm și cu alte partide, astfel încât toate forțele pro-europene să ne consolidăm și să ne pregătim pentru următoarele alegeri, ca să ne asigurăm ca în următorul Parlament va fi o coaliție pro-europeană, de dreapta, care va continua reformele necesare și va începe procesul de negociere pentru a deveni stat membru al Uniunii Europene. Pentru că dacă în următorul Parlament va fi o coaliție cu Ion Ceban sau cu socialiștii, procesul de integrare europeană va fi pus pe stop sau cel puțin va fi în stagnare și nu se va mișca la turațiile maxime”, a punctat Liviu Vovc.

Emisiunea poate fi urmărită integral mai jos.

Noutăţile partenerilor

comentarii: