image
Sursa foto: Shutterstock

Apariția omului, în urmă cu un milion de ani, s-a produs în mai multe locuri din Africa // STUDIU

Apariția omului, în urmă cu un milion de ani, s-a produs în mai multe locuri din Africa. Înainte de a lua contact între ele, cel puțin două grupuri de homo sapiens au coexistat timp de sute de mii de ani.

Paleoantropologii și geneticienii au analizat genomurile a 290 de oameni în viață și au găsit dovezi că oamenii moderni se trag din cel puțin două populații care au trăit separat în Africa, apoi au fuzionat în urma mai multor evenimente independente.

ADN-ul uman indică Africa drept “loc de naștere” pentru omul modern. Africanii din zilele noastre au o diversitate genetică foarte mare în comparație cu locuitorii altor continente. Cercetătorii spun că acest lucru se datorează faptului că în Africa, oamenii au trăit și evoluat timp de mii de generații înainte ca grupuri mici, cu un fond genetic relativ mic, să migreze pe alte continente, scrie Biziday.

Brenna Henn, genetician la Universitatea din California, și colegii acesteia au dezvoltat un software pentru a rula simulări la scară largă ale istoriei umane. Cercetătorii au creat mai multe scenarii cu diferite populații existente în Africa, în diferite perioade de timp, iar apoi au examinat care dintre ele ar putea produce diversitatea ADN-ului întâlnită la oamenii care trăiesc astăzi. Oamenii de știință au analizat ADN-ul unor persoane care fac parte din diferite grupuri africane, pe care l-au comparat cu genomul unui cetățean britanic, dar și cu al unui om de Neanderthal care a trăit acum 50 de mii de ani în zona Croației de astăzi.

În baza cercetărilor anterioare, se știa deja că oamenii moderni și oamenii de Neanderthal au avut un strămoș comun care a trăit acum 600 de mii de ani. Populația de Neanderthal s-a extins în Europa și Asia, unde s-a amestecat cu oamenii moderni veniți din Africa, după care a dispărut, în urmă cu 40 de mii de ani.

Echipa coordonată de Brenna Henn a aflat că acum un milion de ani, strămoșii speciei noastre făceau parte din două populații distincte, denumite de oamenii de știință “Stem1” și “Stem2”. Acum aproximativ 600 de mii de ani, un mic grup de oameni s-a desprins din populația Stem1 și a format ulterior specia omului de Neanderthal. Cu toate acestea, după acel moment, Stem1 și Stem2 au coexistat sute de mii de ani în Africa.

Experții au conchis că cele două populații nu au dezvoltat trăsături radical diferite. Oamenii “s-au mutat” între populații, au avut copii și și-au amestecat ADN-ul. Modelul folosit de cercetători nu a identificat locurile în care locuiau Stem1 și Stem2. Foarte posibil, populațiile au migrat mult pe continentul african, înainte ca situația să se schimbe dramatic, în urmă cu 120 de mii de ani, iar acestea să fie nevoite să se regrupeze.

Experții spun că schimbările climatice și ale reliefului din acea perioadă ar putea fi motivul pentru care populațiile Stem1 și Stem2 au fuzionat, fiind obligate să locuiască în aceleași regiuni. De exemplu, spun cercetătorii, este posibil ca unele grupuri de vânători și culegători să fi fost nevoite să se retragă de pe coastă pe măsură ce nivelul mării creștea. Totodată, unele regiuni din Africa au devenit aride, ceea ce ar fi putut împinge populațiile să își caute noi așezări.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: