image
Sursa foto: jurnal.md

DOC: Șase companii petroliere din RM, părtașe la o înțelegere de cartel; Ce dezvăluie un raport al Consiliului Concurenței

Un raport al Consiliului Concurenței, trimis acum trei luni conducerii Parlamentului, scoate la iveală înțelegerea de cartel de pe piața petrolieră din Republica Moldova.

În raport sunt menționate șase companii - „Rompetrol Moldova” SA, „Lukoil-Moldova” SRL, „Petrom Moldova” SRL, „Bemol Retail” SRL, „Datario” SRL și „Tirex Petrol” SA, care, potrivit Consiliului Concurenței, ar fi acționat concertat la stabilirea prețurilor de comercializarea produselor petrorilere principale și a gazului lichefiat.

Raportul vizează activitatea celor șase companii începând 15.03.2019, când a intrat în vigoare Metdologia formării și aplicării prețurilor la produsele petroliere și până în prezent, adică aprilie 2021.

În urma investigațiilor, Consiliul Concurenței au decis să ceară aplicarea amenzii în mărime de la 2% până la 4% din cifra totală de afaceri, înregistrată în anul anterior sancționării de către cele șase companii.

Activitatea de comercializare cu amănuntul a benzinei, motorinei și a gazului lichefiat pe teritoriul Republicii Moldova se efectuează doar în baza unei licențe acordate în acest sens, comercializaea cu amănuntul a benzinei și motorinei fiind licențiată separat de activitatea și comercializarea cu amănuntul a gazului lichefiat.

Vedeți mai jos raportul integral al Consiliului Concurenței:

Noutăţile partenerilor

comentarii: