image
Sursa foto: jurnal.md

Încarcerat de două luni la Tiraspol, după ce a criticat invazia Rusiei în Ucraina; Promo-Lex: A încercat să se sinucidă

Asociația Promo-Lex solicită suportul autorităților la eliberarea unei persoane care a ajuns în detenție în stânga Nistrului, după ce a criticat invazia Rusiei în Ucraina.

Potrivit Promo-Lex, organizație specializată în apărarea drepturilor omului în stânga Nistrului, în seara de 25 spre 26 noiembrie curent, pe una dintre rețelele sociale au apărut informații cu privire la presupusa tentativă de suicid a primei persoane condamnate pentru critica deschisă a Rusiei ca urmare a războiului din Ucraina.

„Această informație a fost confirmată ulterior din mai multe surse credibile”, informează asociația.

Juriștii instituției amintesc că, la 26 septembrie 2022, într-o ședință închisă, fără respectarea unor garanții procesuale minime, așa-numita „judecătorie a orașului Tiraspol” l-a „condamnat” pe Victor Pleșcanov la 3 ani și 2 luni privațiune de libertate, pentru o pretinsă faptă de „incitare la extremism prin Internet”.

Victor Pleșcanov a fost condamnat la Tiraspol pentru postări critice pe rețelele sociale în adresa armatei ruse și a administrației de facto.

La 13 octombrie 2022 Pleșcanov a fost transferat în instituția privativă de libertate de tip colonie din cadrul închisorii nr. 3 din or. Tiraspol. Pentru că ar fi refuzat munca în detenție, la 23/24 noiembrie 2022 Victor Pleșcanov a fost transferat pe un termen de 15 zile în izolatorul disciplinar din cadrul închisorii, aflat la subsolul instituției - loc de detenție în care condițiile sunt mai proaste, iar persoanele sunt deținute solitar în condiții inumane și degradante.

Nu se cunoaște care ar fi fost starea de sănătate a acestuia la moment, deoarece accesul rudelor este respins. Se cunoaște doar faptul că deținutul și-ar fi tăiat venele fiind în detenție solitară.

„În contextul celor menționate și a îngrijorărilor rudelor despre situația gravă în care s-ar afla Victor Pleșcanov, solicităm autorităților constituționale și misiunilor diplomatice: acțiuni urgente pentru elucidarea situației medicale a lui Victor Pleșcanov și a condițiilor în care acesta este deținut. Totodată, solicităm obținerea accesului necondiționat al unui medic independent”, se spune în apelul public al Promo=Lex.

Membrii Asociației solicită continuarea eforturilor pentru eliberarea din detenția arbitrară a lui Victor Pleșcanov.

Noutăţile partenerilor

comentarii: