image
Sursa foto: captură video / Jurnal TV

Ex-vicepremier: „Pericolul cel mai mare pentru RM este să rămână din nou de partea greșită a Cortinei de Fier ”// VIDEO

Întreaga omenire asistă în prezent la o nouă delimitare globului pământesc de o altă „Cortină de Fier”, care se așterne nu doar peste Europa, dar și peste întreaga lume. Mai mult decât atât, suntem martorii unui al doilea val al destrămării URSS, al ieșirii unor state din zona gri și lumea rusă, proces care se desfășoară preponderent prin violență și război. Vlad Kulminski, directorul Institutului pentru Inițiative Strategice și fostul vicepremier pentru Reintegrare, a opinat în cadrul emisiunii „Ora Expertizei”, de la Jurnal TV, că deosebit de important pentru Republica Moldova, în aceste momente de răscruce istorică, este să aleagă corect și să nu ajungă încă o dată de partea greșită a Cortinei.

Dacă există un pericol major pentru țara noastră, în acest moment, atunci el constă în alegerile în materie de politică externă pe care trebuie să le facă Republica Moldova în perioada imediat următoare. Foarte important este ca RM să nu ajungă încă o dată pe partea umbrită a unei noi „Cortini de Fier”. care cade acum nu doar peste bătrânul continent european, dar și peste întreaga lume.

„Pericolul cel mai mai pentru Republica Moldova, după părerea mea, este să rămână de partea greșită a Cortinei de Fier care se trage practic acum, nu doar în Europa, dar și în întreaga lume. Aceasta ar fi o greșeală fatală, pentru că noi deja am rămas pe partea greșită a acestei Cortine de Fier, după destrămarea Uniunii Sovietice și de data aceasta, noi pur și simplu nu avem dreptul să greșim din nou”, a declarat Kulminski.

Astăzi, chiar și după 30 de ani, încă asistăm la o continuare a destrămării Uniunii Sovietice, un al doilea val în care remarcăm violențe, crize politice și războaie care izbucnesc în statele care încearcă definitiv să pășească de partea corectă a noii „Cortini de Fier”.

„La începutul anilor '90, foarte mulți analiști politici spuneau că URSS s-a destrămat cumva în mod pașnic, dar nu a fost să fie. După 30 de ani, noi asistăm la al doilea val al destrămării Uniunii Sovietice și metoda principală prin care se va produce acest lucru nu va fi înțelegerea, nu vor fi tratate internaționale, ci va fi război. De aceea, este foarte important pentru Republica Moldova să nu se pomenească pe parte greșită a acestei Cortine”, a explicat fostul vice-premier.

Relațiile internaționale au fost dominate întotdeauna de conflicte și războaie și abia în ultimele șapte decenii, de când SUA asigură respectarea democrațiilor liberale în mare parte a țărilor lumii, se poate remarca consens sau discuții la nivel diplomatic.

Astfel, pentru ca Republica Moldova să nu se mai regăsească într-o zonă similară de instabilitate dominată de conflicte fierbinți, este deosebit de important ca țara noastră să reușească să ajungă în Uniunea Europeană, un adevărat „spațiu de securitate”.

„Democrația liberală nu este ceva firesc, ce există undeva în natură, asta este un artificiu ce a fost creat în mare parte sub umbrela securității Statelor Unite și, practic, a existat doar în ultimii 70 de ani. Dar înainte, pe ordinea de zi în relațiile internaționale a fost război, război, război, fără doar și poate. Și tocmai de aceasta, pentru Republica Moldova este atât de important să nu se pomenească în această zonă de turbulență geopolitică maximă, unde relațiile dintre state vor fi definite de război. Este foarte important pentru noi să devenim parte al acestui spațiu de securitate, de dezvoltare, care se numește „Uniunea Europeană”, a adăugat directorul Institutului pentru Inițiative Strategice.

Pentru a ajunge însă în Uniunea Europenă și, respectiv, a părăsi definitiv spațiul gri zguduit sistematic de violențe și războaie, Republica Moldova trebuie să contruiască instituții puternice, să elimine dezbinarea din societate și să-și definească corect scopurile la nivel extern.

„Aici văd cel mai mare pericol: dacă RM va fi dezbinată, dacă noi nu vom putea să ne definim corect acest scop, dacă nu vom avea instituții, desigur că vom rămâne zonă gri, în care se poate întâmpla un război și care poate fi în continuare folosită pentru diverse scopuri, precum spălare de bani din Federația Rusă etc. Starea aceasta de aflare în zona gri sau de aflare pe partea lumii ruse trebuie să se oprească, trebuie să înceteze”, a conchis Vlad Kulminski.

Noutăţile partenerilor

comentarii: