image
Sursa foto: Jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Prima ședință a CSM în noua componență: Noi plecări din sistemul judecătoresc

Cei patru magistrați aleși de Adunarea Generală a Judecătorilor pentru funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii și-au început, astăzi, activitatea. Astfel, instituția a devenit funcțională și pe deplin reprezentativă. Membrii CSM au votat pentru detașarea lor de la vechile locuri de muncă și au examinat mai multe chestiuni de pe ordinea de zi.

În debutul ședinței, membrii CSM au acceptat cererile de demisie ale unor judecători. Este vorba despre Tudor Andronic, Natalia Clevadî, Svetlana Garștea-Bria și Ludmila Caraianu.

Magistrații și-au exprimat intenția de a părăsi sistemul judecătoresc și au depus cereri de demisie onorabilă, ceea ce le permite să beneficieze de o indemnizație unică de concediere, echivalentă cu 50 de procente din salariul mediu lunar înmulțit la numărul anilor lucrați în funcția de judecător. O parte din ei au menționat că au plecat din motive de sănătate. Cererile de demisie au fost acceptate cu vot unanim.

Jurnal.md / Nadejda RoșcovanuJurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Natalia Clevadî nu s-a prezentat la ședință. La solicitarea judecătoarei, membrii CSM au aprobat cererea de demisie în lipsa ei. Anterior, Clevadî a candidat pentru funcția de membru al CSM, dar nu a promovat evaluarea externă, decizia fiind lăsată în vigoare de Curtea Supremă de Justiție. Clevadî a fost singura din cei 23 candidați din partea judecătorilor care a refuzat să participe la interviul public organizat de comisia pre-vetting.

Demisiile în lanț ale judecătorilor au început pe 14 februarie curent, după ce autoritățile au anunțat că sunt gata să treacă la procedura de vetting. Aceasta prevede verificarea veniturilor și cheltuielilor judecătorilor pentru ultimii 15 ani. Cei care nu vor trece evaluarea vor fi demiși din funcție și nu vor primi indemnizația unică de concediere.

În cadrul aceleeași ședințe, membrii CSM au examinat cererile solicitanților pentru numire în funcția de judecător. Din cele patru cereri prezentate, au fost acceptate doar trei, cele ale lui Adrian Boierescu, Rodica Chirtoacă și Valentin Titica. Cererea Irinei Ghidirim pentru numire în funcția de judecător nu a fost acceptată pentru că nu deține diploma de masterat, dar nici un alt act de confirmare a studiilor în domeniul dreptului.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: