image
Sursa foto: Vikram

India devine prima țară care ajunge pe partea întunecată a Lunii: Sonda spațială indiană a aselenizat cu succes // VIDEO

Sonda spațială indiană a aselenizat cu succes la polul sudic al Lunii. India devine prima țară care ajunge pe partea întunecată a satelitului natural al Pământului.

Coborârea spre suprafața Lunii a început la ora 15.15, iar sonda Vikram a aselenizat cu succes la ora 15.34. După aselenizare, roverul Indiei are principala misiune de a studia “caracteristicile fizice ale suprafeței Lunii și a activității tectonice”.

Alt aspect important ce urmează să fie cercetat este posibilitatea de a exista cantități mari de apă înghețată în craterele Lunii, despre care specialiștii consideră că ar putea, la un moment dat, să susțină colonii umane, scrie Biziday.

Misiunea Chandrayaan-3 este considerată un succes major, mai ales după ce sonda rusească Luna-25 a încercat acum trei zile să facă același lucru, dar fără succes.

Atunci când au ales data pentru aselenizare, experții au avut în vedere momentul în care începe ziua lunară, care echivalează cu 28 de zile pe Pământ, astfel încât echipamentele să se poată încărca de la Soare și să funcționeze în condiții optime. După lăsarea nopții, echipamentele se vor descărca și ar putea să nu mai funcționeze.

În ultimele zile, camera cu care racheta este echipată a cartografiat zona pentru a identifica cel mai potrivit loc pentru aselenizare. Este a treia încercare a Indiei de a aseleniza, ultima fiind în 2019, când sonda Chandrayaan-2 s-a prăbușit în apropierea Polului Sud. India este doar a patra țară care realizează o aselenizare controlată pe suprafața Lunii, după SUA, Rusia (în perioada URSS) și China.

Nava spațială a decolat pe 14 iulie din centrul spațial Sriharikota din sudul Indiei. Șeful Agenției Spațiale a Indiei a declarat că este încrezător că misiunea va fi un succes, întrucât au fost studiate cu atenție motivele pentru care Chandrayaan-2 s-a prăbușit și s-au aplicat, astfel, măsuri de remediere a erorilor.

Agenția Spațială a Indiei spune că noua sa misiune va încerca să facă noi observații importante despre satelitul natural al Pământului. Prima misiune, Chandrayaan-1, care a avut loc în 2008, a descoperit, între altele, prezența moleculelor de apă pe suprafața uscată a Lunii.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: