„Demisia judecătorilor Curții Constituționale este unica acțiune posibilă ce putea fi luată de niște judecători care au discreditat imaginea instituției, au făcut de rușine Republica Moldova peste hotare și și-au bătut joc de cetățeni și de Constituție”, a comentat Maia Sandu.

Precizăm că judecătorii Curții Constituționale, Raisa Apolschii, Veaceslav Zaporojan, Artur Reșetnicov și Corneliu Gurin, și-au depus astăzi demisia in corpore.

Veaceslav Zaporojan a fost abilitat de Plenul Curții Constituționale să exercite atribuțiile administrative ale președintelui Curții până la alegerea noului Președinte.

Precizăm că Mihai Poalelungi și-a dat demisia din funcția de președinte al CC și judecător constituțional încă acum cinci zile.

Se întâmplă după ce, în perioada 7 - 9 iunie, Curtea Constituțională a luat decizii controversate, generând criză politică fără precedent în Republica Moldova. CC a adoptat o decizie, trei hotărâri și două avize care nu s-au bazat pe Constituția Republicii Moldova și propria jurisprudență, așa cum a confirmat și Comisia de la Veneția în opinia publicată la 24 iunie.