image
Sursa foto: npr.org

Elveția a înghețat active rusești în valoare de 8,8 miliarde de dolari

Elveția a înghețat aproximativ 7,7 miliarde de franci elvețieni (8,81 miliarde de dolari) în active financiare aparținând rușilor, a anunțat vineri guvernul, în cadrul sancțiunilor menite să pedepsească Moscova pentru invazia sa în Ucraina.

Cifra, o estimare provizorie, a reprezentat o ușoară creștere față de cele 7,5 miliarde de franci pe care guvernul elvețian a declarat că le-a blocat anul trecut, după ce țara neutră a adoptat sancțiunile Uniunii Europene.

Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice (SECO), agenția care supervizează sancțiunile, a declarat că cifra de 7,7 miliarde de franci reprezintă doar cea mai recentă estimare a sa și că aceasta poate suferi modificări.

A fost dificil să se ofere o cifră precisă din cauza noilor persoane adăugate sau eliminate de pe lista de sancțiuni, precum și a cazurilor juridice de înghețare sau deblocare a altor active.

O cifră mai precisă este așteptată până la sfârșitul celui de-al doilea trimestru din 2024, când băncile elvețiene vor raporta guvernului, scrie Reuters, potrivit Economedia.

Creșterea activelor înghețate se datorează unei creșteri de 300 de persoane și 100 de companii și organizații care au fost adăugate pe lista de sancțiuni în ultimele 12 luni. Aceasta include, de asemenea, profiturile estimate din depozite în numerar, obligațiuni, acțiuni, precum și proprietăți și mașini de lux. Berna a blocat, de asemenea, mișcarea a 7,4 miliarde de franci în active în valută străină aparținând băncii centrale rusești. SECO a refuzat să comenteze cu privire la persoanele cărora le-au fost înghețate activele.

Noutăţile partenerilor

comentarii: