image
Sursa foto: Jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Guvernatorul BNM, despre impactul războiului asupra prețurilor și de ce în R. Moldova inflația e mai mare decât în alte țări

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, a prezentat astăzi cel de-al doilea Raport asupra inflației din anul curent, care dezvăluie efectele războiului din Ucraina asupra evoluției prețurilor.

Șeful BNM a menționat că în prezent toate economiile, inclusiv cele avansate, se confruntă cu o inflație în creștere, ca urmare a crizei pandemice și a războiului din țara vecină – Ucraina.

„Sunt tot mai puțini din cei care cred că inflația are un caracter tranzitoriu. Băncile centrale sunt puse în situația de a înăspri politica monetară. De rând cu celelalte bănci, Banca Națională a Moldovei, prin restricționarea politicii monetare, urmărește să atenueze efectele șocurilor inflaționiste și să asigure stabilitatea financiară”, a subliniat Octavian Armașu.

Guvernatorul BNM a precizat că valul de scumpiri internaționale la resursele energetice și la produsele alimentare a avut un impact major asupra prețurilor din Republica Moldova.

Octavian Armașu a explicat că în Republica Moldova inflația este mai mare decât în alte țări din mai multe cauze, inclusiv ponderea mare a produselor alimentare în coșul de consum, economia mică și deschisă, dar și dezechilibru în economie care se trag din trecut sub formă de tarife neajustate la timp.

„Inflația va fi mai înaltă și mai persistentă și necesită aplicarea unor măsuri de politică monetară mai restrictivă, care va permite crearea condițiilor pentru revenirea la echilibru și creșterea economică la nivelul potențial, dar și asigurarea stabilității monedei naționale. Tot ce face Banca Națională este pentru ca țara noastră să depășească dificultățile actuale și să ajungă la un echilibru economic”, a subliniat guvernatorul.

Noutăţile partenerilor

comentarii: