image
Sursa foto: jurnal.md

VIDEO: Grupare specializată în transportarea ilegală a cetățenilor moldoveni în Rusia, destructurată de poliția de frontieră

Ofițerii de investigații și urmărire penală din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră au destructurat o grupare specilizată în organizarea migrației ilegale. Mmebrii grupării sunt cetăţeni moldoveni, cu reședința în regiunea transnistreană, dar și cetățeni ai Federației Ruse și Republicii Belarus.

În urma unor acțiuni desfăşurate timp de câteva luni de polițiștii de frontieră ai Direcției investigații speciale, au fost obţinute date potrivit cărora, mai mulţi cetățeni din Republica Moldova, care intenționau să ajungă la muncă în Federația Rusă, au fost mințiți. Le-au fost făcute promisiuni că vor fi transportați în Federația Rusă, contra unei sume care varia între 40 -60 de mii de ruble rusești, deși legal aceștia nu puteau ajunge în Rusia.

Trei membri ai grupării plasau anunțuri pe rețe de socializare prin care încercau să atragă potențiali clienți care doreau să ajungă ilegal în această țară. Oamenii erau transportați cu un autocar, prin tranzitarea teritoriului Ucrainei și a Republicii Belarus. La destinație, în Rusia, ei preznetau acte de identitate și de călătorie false.

La finele lunii decembrie, în urma documentării activităţii infracţionale a acestei grupări, ofițerii de investigații și cei de urmărire penală din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră au reţinut autocarul cu cetățeni moldoveni care se deplasa spre Rusia.

La volan se afla unul din membrii grupării implicat în această „afacere”. Șoferul a prezentat la rândul său acte oficiale cu semne vădite de falsificare.

Persoanele în cauză au fost conduse la sediul IGPF pentru continuarea cercetărilor. Pe cazul dat a fost inițiat un dosar de urmărire penală pe fapta organizării migrației ilegale, săvârșită de o grupare criminală organizată, pentru care se prevede amendă în mărime de 1150-1350 u.c. sau închisoare de la 5 la 7 ani, cu privarea dreptului de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe termen de 3-5 ani.

Unul din membri grupării, în vârstă de 45 de ani a fost arestat pentru 30 de zile. Ceilalţi membri identificați sunt cercetați în libertate. Ei cooperează cu organul de urmărire penală.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: