image
Sursa foto: mfa.gov.md

Șefa diplomației de la Ottawa, la Chișinău: Canada va impune mai multe sancțiuni privind subiectul dezinformării rusești

Canada își va consolida susținerea pentru Republica Moldova în fața tetativelor Federației Ruse de a scinda populația și a submina democrația. Declarațiile au fost făcute de ministra de Externe a Canadei, Mélanie Joly, care se află într-o vizită în țara noastră.

Șefa diplomației de la Ottawa a susținut o conferință de presă la Chișinău, alături de ministrul de Externe, Mihai Popșoi.

„Dezinformarea rusească subminează noile democrații. Noi am sancționat șase posturi TV și un șir de indivizi care ajută la promovarea dezinformării rusești, inclusiv domnul Șor și persoane asociate lui. Canada va aplica mai multe sancțiuni pentru a aborda subiectul dezinformării rusești și a corupției. Vom colabora cu alte țări din lume”, a declarat Mélanie Joly.
„Vreau să mulțumesc pentru sprijinul guvernului canadian, pentru mecanismul robust de sancțiuni care este implementat pentru a nu lăsa loc de impunitate pentru cei care au păgubit bugetul, cetățenii Republicii Moldova, iar cum fiind în străinătate, cred că se vor putea bucura de impunitate. Nu este așa. Regimul de sancțiuni internaționale va crea condițiile ca cei care au adus suferință în Republica Moldova să plătească pentru acest lucru”, a comentat și ministrul de Externe de la Chișinău.

Oficialii au discutat despre evoluția pozitivă a relațiilor bilaterale, parcursul european al Republicii Moldova și progresele semnificative în implementarea agendei de reforme.

De asemenea, s-a discutat despre sprijinul guvernului canadian pentru dezvoltarea economică a Republicii Moldova și creșterea rezilienței sectorului de apărare și justiție.

„Am convenit să avansăm în dialogul privind încheierea unui acord bilateral în domeniul protecției sociale. Or, Republica Moldova are o comunitate mare de cetățeni stabiliți în Canada. La final, i-am mulțumit doamnei ministru pentru sprijinul acordat Republicii Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană, iar doamna ministru ne-a asigurat de tot suportul în acest sens”, a spus Mihai Popșoi.

Amintim că, în decembrie 2023, Ministerul Afacerilor Externe al Canadei a anunțat noi sancțiuni împotriva „unor agenți ai Rusiei” care activează pe teritoriul R. Moldova. Este vorba de nouă persoane din Republica Moldova asociate oligarhilor fugari Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, care anterior au fost deja incluși în lista de sancțiuni din Canada, în iunie, anul trecut, ca răspuns la eforturile acestora de a destabiliza situația politică de la Chișinău.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: