image
Sursa foto: Jurnal.md

Constantin Cheianu se retrage din cadrul emisiunii „Ora de ras”; Care sunt motivele și ce va face mai departe // VIDEO

După 14 ani în calitate de autor și prezentator al emisiunii „Ora de ras” de la Jurnal TV, jurnalistul și scriitorul Constantin Cheianu a anunțat că se retrage din cadrul acestui proiect. Următorul sezon al emisiunii „Ora de ras” va avea un nou format, la fel de bun, iar Constantin Cheianu va reveni la scris și la literatură.

Anunțul a fost făcut în cadrul emisiunii „Vânturile, valurile”, prezentată de Val Butnaru.

„Sunt fericit că am avut acest episod în cariera mea profesională, care se cheamă „Ora de ras”. Îți mulțumesc foarte mult, Val, că în noiembrie 2009 ne-ai făcut o invitație să facem această emisiune. Sunt mândru că împreună cu Anatol Durbală am pornit de la zero acest proiect”, a menționat Constantin Cheianu.

jurnal.mdjurnal.md

El a relatat că la începutul realizării proiectului „Ora de ras” nu avea nicio certitudine că va ieși ceva din el. A privit multe emisiuni străine, deoarece la noi nu existau modele de satiră politică.

„Trebuia să facem ceva al nostru și ne-au trebuit niște luni, niște ani ca până la urmă să ia naștere acest proiect așa cum se vede el și astăzi. Am avut satisfacția de a face un produs care nu pur și simplu ne-a plăcut nouă, dar care a fost și unul de succes. Am avut marea ambiție să fim și buni și să avem și succes, și lucrul acesta ne-a reușit”, a spus Cheianu

Cât despre cauzele retragerii din proiect, scriitorul a menționat două din ele: oboseala de a mai fi „gunoier informațional” și dorința de a reveni la scris și literatură.

„Dă-mi voie să te întreb, tu ai privit vreodată un interviu în întregime cu Marina Tauber sau cu Vasile Bolea, sau cu Andrian Candu? E am privit mii de astfel de interviuri în întregime, de câte o oră, două, conferințe de presă. Eu, om normal, dacă nu aș fi avut „Ora de ras”, n-aș fi privit 90 la sută din tot ce-am privit în anii aceștia. Dar numai așa puteai să faci o emisiune bună, uitându-te la atâta gunoi informațional. Eu într-un fel îți recunosc că am fost gunoier informațional, sortator de gunoi, priveam o grămadă de lucruri insuportabile, personaje antipatice, urâte, pe care nu aveam ochi să le văd, dar trebuia să le ascult cu atenție și să aștept momentul când o să-mi ofere material pentru emisiune. Cumva îmi era și greu, și ușor, îi prindeam ușor pe picior greșit, găseam atâtea și când mai vedeam că și publicului îi place.... Dar, 14 ani, să tot cauți prin gunoaie de acestea, mi-am dat seama încă acum vreun an că am ajuns la o intoxicare cu informații proaste, cu oameni antipatici și mi-a fost din ce în ce mai greu să adun, să compun, să scriu emisiunea. În ultimele luni am devenit chiar alergic la știri, nu pot privi niciun buletin de știri ori cu mare greu o fac. Mi-au mai rămas două luni. Am să le suport și o să fac emisiuni pe cât de bine pot, pe urmă scap”, a recunoscut autorul „Orei de ras”.

jurnal.mdjurnal.md

Constantin Cheianu a mai adăugat că ar fi bine ca locul său în cadrul proiectului să fie luat de un tânăr, „un om dornic de afirmare și dornic să-și bată joc de politicieni”, așa cum și-au dorit el și Anatol Durbală în 2010.

„Un alt motiv - un om al scrisului, al teatrului, dorește să se întoarcă la literatură. Vreau să-mi explic și să-mi lămuresc totul și asta se face în mod firesc prin scris, să-mi explic lumea asta, pe mine și universul, prin scris”, a spus Constantin Cheianu.

Val Butnaru a precizat că la toamnă, când va începe un nou sezon al emisiunii „Vânturile, valurile”, va avea o emisiune dedicată noii formule a „Orei de ras” la care vor fi prezentați noii protagoniști ai acesteia.

Emisiunea „Vânturile, valurile” poate fi urmărită integral mai jos.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: