image
Sursa foto: rise.md

Iahtul de lux al lui Plahotniuc: În 2019, când a fugit, a vrut să vândă bijuteria de 50 de mil. de euro, dar și-a luat țeapă

Autoritățile Republicii Moldova caută să-l pună sub sechestru, iar Vladimir Plahotniuc caută să-l recupereze. Este vorba despre iahtul de lux al oligarhului, în valoare de aproape 50 milioane de euro. Bijuteria a intrat în proprietatea fostului șef PD în toamna anului 2018. Are 73 de metri lungime, patru niveluri, șapte dormitoare, zonă pentru DJ, piscină, jacuzzi, „baie turcească” și o pistă pentru elicopter. De la cine a cumpărat nava și cum arată aceasta, au aflat jurnaliștii de la Rise Moldova. Avocatul lui Plahotniuc, Lucian Rogac, a declarat pentru Jurnal TV că nu este împuternicit să ofere informații la acest subiect.

Iahtul, produs în 2012, se numea inițial Vicky și a fost conceput la comanda proprietarului, care l-a numit în cinstea fiicei sale – Victoria. Este vorba despre Andrey Goncharenko, om de afaceri rus care, șapte ani mai târziu, va deveni unul dintre beneficiarii concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. Dar Goncharenko n-a deținut niciodată iahtul ca persoană fizică, ci a stat în spatele unei firme paravan. Este vorba despre Continental Maritime Limited, o firmă înregistrată în Gibraltar, care s-a împrumutat la bancă pentru navă.

În 2018, numele navei este schimbat din Vicky în Honor. Tot atunci, iahtul a fost înmatriculat sub steagul Insulei Man. La două luni după ce își ia numele Honor, nava trece printr-un carusel de firme offshore, fondate în aceeași perioadă. Așa că, de la Continental Maritime, ajunge la Eastern Yachting LTD, care, la fel ca vechiul proprietar, este înregistrată în Gibraltar. Aceasta a fost mutarea de la Goncharenko la Plahotniuc. În acea perioadă, Vladimir Plahotniuc era în plină campanie preelectorală și se pregătea de alegerile parlamentare.

Deținător al unui iaht de aproximativ 50 de milioane de euro, Plahotniuc le promitea pensionarilor cu venituri mici o indemnizație unică de 600 de lei cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

În aceeași perioadă în care făceau rocade în Gibraltar, mai multe bunuri imobile deținute de Finpar Invest, o afacere conectată la familia Plahotniuc, au ajuns la firme în care entitățile din Gibraltar (Querious Holdings LTD și apoi Eastern Holdings LTD) au fost asociate. Este vorba despre o vilă urbană cu statut de monument istoric din preajma Parlamentului, un teren de peste zece hectare din zona Autogării de Nord și centrul de afaceri Global Business Centre. Valoarea totală a celor trei proprietăți – 608,5 milioane de lei.

Iahtul are patru etaje utile traversate de un lift, uși care se deschid automat, draperii pe telecomandă, băi placate cu marmură, televizoare care coboară din tavan sau se ridică din podea și chiar o pistă pentru elicopter. Iahtul are șapte apartamente care ar putea să găzduiască cel puțin 14 oaspeți, iar echipajul e format din 18 oameni. Aici se găsește o zonă spa, o „baie turcească”, un jacuzzi, o sală pentru masaj și o zonă amenajată cu echipament sportiv.

ss

Tot aici, un perete mobil deschide și închide puntea, locul de unde oaspeții iahtului pot porni în aventuri pe apă, fie că e vorba de înot, skijet sau plimbări cu barca, echipamente care fac parte din dotarea navei. Etajul proprietarului are o sufragerie cu priveliște spre etajul de jos, iar alături, un birou spațios cu baie proprie. Accesul în birou se face atât de pe hol, cât și din apartamentul proprietarului. Suita proprietarului e un spațiu larg, care cuprinde un dormitor și o cameră de zi, două balcoane, o baie imensă și o garderobă spațioasă.

ss

În iulie 2019, după ce Plahotniuc a pierdut puterea și a fugit din țară, iahtul a fost scos la vânzare. S-a ocupat de vânzare un broker de iahturi. Prețul – 48,5 milioane de euro, aproximativ un miliard de lei.

ss

Iahtul Honor n-a fost vândut de Plahotniuc, așa cum familia acestuia nu a figurat niciodată drept beneficiară directă a iahtului. Familia Plahotniuc a apelat la interpuși. Doar că, de această dată, interpușii le-au tras țeapa și i-au lăsat fără bijuteria de aproape 50 de milioane de euro. Nava a fost vândută de Ileana-Mihaela Burcea, o româncă stabilită în Dubai.

ss

Burcea, dar și alții, au fost dați în judecată de fosta soție a lui Plahotniuc, Oxana Childescu, la Tribunalul din Nicosia. În instanță, Burcea a negat că ar fi administrat afacerile soților Plahotniuc și spune că iahtul îi aparținea, fiind cumpărat din „propriile fonduri și bani”. Mai mult, a declarat că „nu a vândut iahtul în august 2019, ci mult mai devreme”. În cele din urmă, în martie 2020, Tribunalul Nicosia a respins cererea de chemare în judecată. Instanța a concluzionat că majoritatea pârâților nu erau rezidenți ai Ciprului și, respectiv, nu se poate pronunța pentru rezidenții altor jurisdicții.

Vladimir Plahotniuc a fugit din Republica Moldova în iunie 2019. În luna septembrie a aceluiași an, a fost anunțat în căutare internațională. Pe masa procurorilor sunt șase dosare în care politicianul este acuzat de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, crearea și conducerea unei organizații criminale, îmbogățire ilicită, exces de putere, corupere activă și fals în acte publice. În dosarul numit generic „Frauda bancară”, procurorii au pus sechestru pe bunuri în valoare de 2,3 miliarde de lei. Niciunul dintre dosare nu a fost încă trimis în judecată.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: