image
Sursa foto: Maria Plop // Facebook

Maria Plop, despre cum este să fii artist în RM: „Chiar dacă decizi să faci bani din comenzi, abia reușești să te întreții”

Maria Plop a studiat pictura, fiind apreciată și de profesorii din Italia, dar acum a renunțat la ideea de a câștiga bani din pictură. La momentul actual este studentă în anul II la AMTAP, facultatea Imagine Film și TV, însă pasiunea și marele său vis este muzica. Recent s-a lansat în muzică cu piesa „Fear". Mai multe detalii despre studiile în Italia, dar și despre câți bani câștigă un artist în RM, aflați în interviu.

-Ce înseamnă să fii artist în Republica Moldova?

-Să fii artist în Republica Moldova trebuie să ți-o asumi, astfel încât să nu ai așteptări prea mari și sa nu suferi din acest motiv. Și în general, eu cred că un artist nu poate alege să fie sau să nu fie artist, el fie este, fie nu. Artistul găsește motive, inspirație pentru creația sa în orice spațiu. Atâta că nivelul de trai și de cultură este un pic mai scăzut aici decât în țările europene, ceea ce face să avem mai puțin feedback și mai puțină apreciere din partea oamenilor, iar artistul, cum n-ai da, are nevoie de asta.

Personal, sunt mult mai aproape de creație anume aici, în Republica Moldova, unde îmi sunt rădăcinile. Am avut posibilitatea să studiez doi ani în Italia, dar toată ființa mea simte mult mai sincer și mai profund anume aici, de parca aș avea mai mult aer, mai multă hrană.

Maria Plop // FacebookMaria Plop // Facebook

-Care este diferența dintre studiile din Italia și cele de aici, de acasă?

-În Italia am apreciat mult faptul că se dă câte puțin, dar se cere că acest puțin sa fie cunoscut foarte bine. Și atunci nu ești nici presat cu prea multă informație și ești sigur ca știi ceea ce înveți, iar la noi se dă multă informație deodată și studenții deseori nu reușesc să o asimileze și caută diferite metode să-și ușureze studiul, iar cei care încearcă să însușească materialul, se cufundă și riscă unoeri să piardă momente importante din viața "reală", așa cum mi s-a întâmplat și mie.

Un alt aspect pe care-l admir și cred că ar trebui implementat și la noi este "metoda de studiu". În Italia se punea mare accent pe aceasta. Chiar am avut și un test despre cum ar trebui să studiem corect.

Pregătirea și metodele abordate sunt adesea mult mai importante decât procesul în sine. Ne ajută să asimilăm informația cu mai mult interes și plăcere, astfel reușim să o și înțelegem mai bine.

-Și cum s-a înfiripat această dragoste între Maria Plop și pictură?

-În Italia am făcut doi ani de arte vizuale și eram foarte apreciată de către colegi și profesori, în special la pictură, deși eu nu prea consideram să fi avut nu știu ce calități deosebite. Revenind în Moldova, am fost tentată să caut acest ceva despre care toți vorbeau, m-am gândit "poate descopăr ceva despre mine ce eu încă nu știu", astfel am intrat la Colegiul de Arte Plastice "Alexandru Plămădeală".

Au fost patru ani foarte frumoși, dar și foarte dificili din viața mea. Studiind pictura, învățam nu doar procesul de a picta în sine, ci intram cu adevărat în carnea artistului, au început să mă bântuie diverse gânduri contradictorii și căutări de sine experimentând și sculptură, pe când dorul de muzică mă tot măcina; am început să văd și să simt realitatea cu totul altfel.

Totuși, am avut norocul să fiu ghidată de un profesor și om extraordinar, domnul Sergiu Badrăgan, care, pe lângă baza academică care ne-o preda și care ar trebui să o cunoască fiecare pictor, ne insufla un fel de libertate în căutările noastre, astfel ca să experimentăm cât mai mult și să ne găsim propriul stil. Pe atunci, această libertate era o catastrofă pentru mine, pentru că nu știam cum să o gestionez. Eram ca un burete care absorbea tot ce vedea și-l atrăgea. Pot să spun că abia acum, după un an de pauză de la finisarea colegiului, an în care "am uitat" tot ce am învățat, această libertate a început să contureze primele forme pure ale creației mele.

Maria Plop // FacebookMaria Plop // Facebook

Au fost nevoie de multe căderi, treceri de la stări de exaltare maximă la disperare, pentru a ajunge acum la plăcerea sinceră de a picta. Pot spune că abia acum începe drumul meu în acest domeniu.

-Se câștigă bani din pictură în RM?

- Nu prea. Chiar și dacă decizi să faci bani din comenzi, abia reușești să te întreții, or trebuie să mai ai un job pe lângă asta. Au fost situații când oamenii mi-au propus pentru pictură atât cât eu doar pe materiale cheltui, care sunt foarte scumpe. Din acest motiv, la un moment dat am cedat de la ideea de a câștiga din pictură și nu mai am așteptări. O fac din strictă plăcere, dar și pentru că eu funcționez astfel, iar dacă cineva va fi atras de vreo lucrare de-a mea și ne vom înțelege cu prețul, cred că aș putea să și vând. Am o conexiune prea mare cu lucrările care le fac, de aia nu le-aș vinde doar ca să le vând, pentru că împreună cu ele dau o parte din mine.

Maria Plop // FacebookMaria Plop // Facebook

-În prezent, ce pasiuni mai ai, în afară de pictură?

-La momentul actual sunt studentă în anul II la AMTAP, la Imagine Film și TV și îmi place fotografia, dar pasiunea și marele meu vis este muzica. M-am reîntors la ea ori de câte ori am cedat de la ideea de a mă realiza prin muzică. Dar cum sa nu mă întorc la ceea ce iubesc?

Acum un an, indiferent de toate complexele și dubiile, am decis să mă focusez mai mult pe muzică. Am început să fac cursuri de chitară și sa-mi exersez vocea zilnic. Încetișor, încetișor, ieșeau și roadele muncii mele. Totuși, mă întrebam de ce refuz deseori să cânt cover-uri, ca apoi sa realizez că pot să-mi compun propriile cântece, iar asta a fost marea mea descoperire. Am avut o colaborare cu Dumitru Colesnicov și echipa Dim the Light și două luni în urmă m-am lansat în muzică cu "Fear" (Maria Plop feat Dim the Light - Fear).

Maria Plop // FacebookMaria Plop // Facebook

A fost un pas foarte important pentru mine și îi sunt foarte recunoscătoare lui Dumitru pentru că a avut încredere în mine.

Acum lucrez la următoarea piesă și mai sunt altele în așteptare. Sper sa am suficientă răbdare și sănătate.

Maria Plop // FacebookMaria Plop // Facebook

-Ce sfat le-ai da tinerilor sau persoanelor care au spirit de artist, însă încă nu s-au regăsit?

-Să fie liberi! Doar libertatea poate scoate la iveală adevărata fire a unui artist. Totodată, să fie insistenți, să muncească și să se caute continuu, și să nu se sperie atunci când aceste căutări îi provoacă prin multe eșecuri și dezamăgiri, căci ele sunt date pentru a ne îndruma, a crește și a învăța unele lecții foarte importante.

-Și dacă nu te-am întrebat ceva și ai dori să spui, care ar fi acel lucru?

-Aș vrea să le sugerez si să rog oamenii din familie și din cercul apropiat să-i înțeleagă și să-i accepte pe cei care au înclinații artistice. Deseori se întâmplă că unii sunt împiedicați să-și facă o facultate în domeniul artelor, deoarece sunt multe stereotipuri legate de artiști, precum și de faptul că nu se face bani din artă și cu asta se termină lumea. Astfel, aceștia nu mai reușesc să se descopere și acumulează complexe și frustrări pentru toată viața.

Să fim mult mai înțelegători și iubitori, să ne acceptăm unii pe alții, și vom găsi și bani și putere pentru toate.

Autor: Victoria Surdu

Noutăţile partenerilor

comentarii: