image
Sursa foto: Jurnal.md

În timp ce mulți bătrâni abia supraviețuiesc cu 1200 de lei, Bătrâncea spune că n-ar putea trăi nici cu 6000 de lei lunar

În timp ce deputatul socialist Vlad Bătrâncea se plânge că nu poate trăi cu 6000 de lei pe lună, unii pensionarii abia de supraviețuiesc cu 1200 de lei pe lună, iar familiile cu mulți copiii economisesc fiecare bănuț din venitul lunar de 3000 de lei. În 2019 Vlad Bătrâncea a primit pe lângă salariu de deputat o indemnizație de la Parlament în valoare de 52.000 de lei, pensia pentru patru ani a multor pensionari care sunt impuși să trăiască cu 1200 de lei pe lună.

Cheltui mai mult decât doamna Maia Sandu, cu 6000 de lei chiar nu pot trăi, nu-mi ajunge. Eu cheltui în limita salariului meu, primesc salariu 13 – 14 mii de lei. Acesta este bugetul pentru mine și pentru cineva care este cu mine”, a declarat Vlad Batrâncea în cadrul unei emisiuni.

Conform declarației de avere, Vlad Bătrâncea a ridicat în 2019 aproape 165.000 de lei din salariu, ceea ce înseamnă aproape 14.000 de lei lunar.

Pe lângă salariu de deputatul Vlad Bătrâncea a mai primit și o indemnizație anuală de 52.000 de lei de la Parlament, cât pensia pentru patru ani a multor pensionari din RM.

Între timp, o pensionară din satul Filipeni, raionul Leova, se plânge că 40 de ani de muncă are pensia de 1.200 de lei.

Acum vor să ne amăgească cu 900 de lei ca să-i votăm iarăși, ne au de proști, să trăiască ei cu acești bani o lună să simtă cum este. Nu îmi este rușine că am muncit la pământ, am muncit cinstit și acum, după atâția ani de muncă, mor de foame cu pensia asta”, spune femeia.

Un simplu calcul ne demonstrează că indemnizația anuală a lui Vlad Bătrâncea de 52.000 de lei, lunar circa 4.300 de lei, este echivalentul a patru pensii lunare a multor pensionari din RM, sau cu pensia pentru patru ani a doamnei din Filipeni, raionul Leova.

„Avem trei copii și un venit de până la 3000 de lei lunar”

Ecaterina, din raionul Glodeni, crește împreună cu soțul trei copii, ea fiind casnică. Femeia ne spune că este dificil să supraviețuiești în RM mai ales când nu există un loc stabil de lucru.

Foarte greu ne descurcăm. Mai tot timpul suntem în minus. Când am o sumă fixă de lei, asta undeva până la 3000 de lei lunar, bani pe care îi câștigă soțul aflându-se în altă regiune a Moldovei, îi împart repejor, pentru serviciile comunale, grădiniță, produse alimentare, medicamente și se termină banii. E foarte dificil, noi nu trăim, dar supraviețuim. Dar ce să facem, asta-i situația în Moldova”, ne spune Ecaterina.

„Deputații mai au și adaosuri, noi suntem nevoiți să supraviețuim din salariu”

Maia Bălan, bibliotecară din satul Bilicenii Vechi, raionul Sângerei, a declarat pentru site-ul nostru că salariul pe care îl are este insuficient, deoarece prețurile cresc în permanență.

Până anul trecut aveam 2.500 de lei salariu net, cu toate adaosurile. Acum este de 6.000 de lei, dar acești bani sunt insuficienți pentru a te întreține, prețurile cresc. Cam 1000 de lei merg pentru plăți comunale, 1000 de lei pentru tratamente medicale, rămân 4.000 de lei din care trebui să procur alimente sau să limitez din coșul de alimente și să procur încălțăminte sau obiecte de uz casnic / reparație curentă. Deputații mai au și adaosuri, cred că ceea ce au în total e suficient, dacă nu ar fi întreținut copii cu contracte de studii prin Europa”, menționeză Maia.

În august curent. Jurnal.md a scris despre cât ne costă întreținerea unui deputat. Suma ajunge lunar la circa 40.000 de lei: salariu - 18.000 de lei, chetuieli pentru consilieri - 12.000 de lei, 6.500 - indemnizație pentru transport, 4.800 de lei – bani pentru chirie, pentru acei deputați care nu au o locuință în capitală. La fel, aceștia primesc 2.000 – 3.000 de lei prime de sărbători.

Noutăţile partenerilor

comentarii: