image
Sursa foto: Dr. Weil.com

A început vaccinarea contra gripei sezoniere

Circa 30 de mii de doze de vaccin au fost procurate, iar alte 130 de mii donate de Centrul de Vaccinări Echitate din SUA urmează să ajungă în țară, anunță autoritățile.

La sfârșitul săptămânii trecute, vaccinurile au început a fi repartizate în instituțiile medicale din teritoriu.

Prioritar, vaccinul antigripal este administrat persoanele cu risc sporit de îmbolnăvire. Este vorba despre copiii cu maladii cronice, femeile gravide, persoanele cu dizabilități și bătrânii instituționalizați în aziluri, personalul caselor de copii, școlilor internat, azilurilor pentru bătrâni și persoane cu dizabilități.

Ulterior, va avea loc imunizarea contingentelor profesionale și a celor cu risc sporit de îmbolnăvire. Aici intră persoanele cu boli cronice, lucrătorii medicali, angajații din cadrul trupelor de carabinieri și grăniceri etc. Vaccinul poate fi solicitat și de către persoanele care nu sunt în grupul țintă. Pacienții urmează să se adreseze medicului de familie, iar ca urmare vor fi vaccinați gratuit, transmite IPN.

Înainte de administrarea vaccinului antigripal, recomandarea este ca pacienții să facă un examen medical obiectiv pre-vaccinal.

Vaccinul antigripal nu se va administra persoanelor cu reacții la oricare dintre componentele vaccinului și nici persoanelor care suferă de boli acute, boli cronice severe în acutizare, cu febră, și celor cu diagnostic de epilepsie necontrolată sau altă boală progresivă a sistemului nervos.

Conform datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, deocamdată, cazuri de gripă nu au fost înregistrate. Pe parcursul sezonului gripal 2017-2018 au fost confirmate 557 de cazuri de gripă, soldate cu patru decese.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: