image
Sursa foto: captură video / Jurnal TV

Sepratiștii au tras cu muniții de luptă în blocurile de la Râbnița; Flenchea: „Asemenea incidente sunt inevitabile”// VIDEO

Structurile de forță transnistrene, subordonate regimului separatist de la Tiraspol, au organizat pe 7 septembrie, la Râbnița, exerciții militare cu muniții de luptă și, potrivit informațiilor venite astăzi de la Comisia Unificată de Control (CUC), s-a împușcat în blocurile de locuit din oraș. Incidentul a fost confirmat și de reprezentanții Tiraspolului din cadrul CUC, iar Alexandru Flenchea, fostul viceprim-ministru pentru Reintegrare, a declarat în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră”, de la Jurnal TV, că asemenea cu siguranță se vor mai repeta.

Atâta timp cât pe malul stâng al Nistrului se plimbă nestigherit militari înarmați cu arme de foc, din care au posibilitatea să tragă, incidente precum cel de la Râbnița sunt foarte probabile. Mai mult, ex-viceprim-ministrul pentru Reintegrare anticipează că situații similare vor mai avea loc în viitor.

„În situația unui conflict nerezolvat și în situația în care în stânga Nistrului sunt mii de oameni în uniforme și cu arme de foc, inclusiv în zona de securitate (și în zona de securitate nu ar trebui să fie oameni înarmați), asemenea incidente sunt inevitabile. Singura garanție că asemenea incidente nu se întâmplă și că oamenii nu au de suferit (și e pură întâmplare că nu a avut de suferit nicio persoană), este rezolvarea conflictului. Până atunci, avem un teritoriu necontrolot, legea care nu lucrează și un teritoriu controlat de un grup foarte mic de oameni care tratează acest teritoriu ca un SRL, ca o sursă de venituri, iar pentru perpetuarea acestei stări, au nevoie de oameni înarmați, de militari, de milițieni, așa-numita „armată transnistreană” sau militari ruși”, a explicat Alexandru Flenchea.

Insitituțiile de putere de la Tiraspol își „motivează” în schimb aceste antrenamente prin deranjul lor în legătură cu exercițiile pe care le desfășoară Armata Națională pe poligonul de la Bulboaca, alături de alte țări NATO. Această explicație este, potrivit lui Flenchea, doar o încercare de a sustrage atenția publică de la incidentul cu împușcături de la Râbnița.

„Administrația de la Tiraspol, vezi Doamne, este deranjată de aplicațiile Armatei Naționale împreună cu țări membre NATO, care au loc la poligonul de la Bulboaca, care, totuși, este poligon militar aflat la distanță de localități, cu toate măsurile de precauție necesare. Acolo nu se fac împușcături în raza unei urbe mari, dar administrația de la Tiraspol insistă că transnistrenii sunt speriați că NATO împușcă în vecinătatea lor. E evident de ce o spun, pentru ca șă schimbe focusul adevărat asupra evenimentului care s-a întâmplat la Râbnița”, a subliniat fostul viceprim-ministru al Reintegrării.

Acesta se arată convins că repsectiva stare a lucrurilor se perpetuează și incidente vor mai fi, mai devreme sau mai târziu.

„Oameni înarmați, care nu fac parte din structuri armate legale, cu cât mai mare este numărul lor, cu atât mai mare este și probabilitatea matematică. Dacă armele sunt, ele mai devreme sau mai târziu vor împușca, iar dacă ele împușcă, mai devreme sau mai târziu, cineva, din păcate, va muri”, a conchis Flenchea.

Noutăţile partenerilor

comentarii: