image
Sursa foto: Jurnal.md // Nadejda Roscovanu

Motorina se scumpește cu încă 25 de bani; ANRE a stabilit noi prețuri la carburanți

Carburanții continuă să se scumpească. Joi, un litru de benzină va costa cu 11 bani mai mult, iar unul de motorină - cu 25 de bani mai scump.

Astfel, joi, 3 august, litrul de benzină va costa 25,72 lei, iar cel de motorină - 21,90 lei.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) informează că atestă în continuare o majorare tot mai pronunțată a valorii cotațiilor Platts, tendință susținută de nivelul ridicat al cererii la produse petroliere la nivel global.

Astfel, doar în ultimele trei zile, cotația Platts la motorină a crescut cu peste 50 $/tona, ceea ce reprezintă o majorare de circa 6% în raport cu valoarea acesteia de la sfârșitul săptămânii trecute. În termeni de referință mai largi, de la începutul lunii iulie, prețul motorinei la bursele internaționale s-a majorat cu circa 28%, iar cel al benzinei cu circa 19%.

Totodată, și cotația țițeiului Brent a ajuns în ultimele zile la peste 85$/baril sau cu peste 15% mai mult decât nivelul de acum o lună.

Pe lângă decizia unor state importante de a reduce producția sau exportul țițeiului în perioada următoare, o influență semnificativă asupra pieței de carburanți au avut-o bombardamentele Federației Ruse asupra infrastructurii portuare din Ucraina, fapt ce a generat creșterea costurilor pentru asigurarea navelor care transportă produse petroliere în zona Mării Negre, inclusiv în portul Giurgiulești.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: