image
Sursa foto: indyturk.com

Alegeri prezidențiale în Turcia: Erdogan sau Kilicdaroglu? Mobilizare puternică a alegătorilor la vot

Cei doi candidaţi principali la alegerile prezidenţiale din Turcia, inclusiv preşedintele în exerciţiu Recep Tayyip Erdogan, au votat duminică la prânz, în ceea ce se aşteaptă să fie un scrutin extrem de strâns, interesul electoratului fiind dovedit de cozile lungi de aşteptare la secţiile de vot, în întreaga ţară, încă de la deschiderea urnelor, relatează AFP.

Părând obosit, Erdogan, care a sosit la secţia de votare din Üsküdar, un district conservator din partea asiatică a Istanbulului, a urat "un viitor profitabil pentru ţară şi pentru democraţia turcă", subliniind "entuziasmul alegătorilor", chiar şi în zonele afectate de cutremurul din 6 februarie, care a făcut cel puţin 50.000 de morţi.

Fără a face pronosticuri, el a spus că va urmări rezultatele aşteptate în cursul serii "de la Istanbul".

Principalul candidat al opoziţiei, Kemal Kilicdaroglu, votase mai înainte la Ankara: "Democraţia ne duce dorul", a declarat zâmbind Kemal Kiliçdaroglu. "Veţi vedea, primăvara se va întoarce în această ţară, cu voia lui Dumnezeu, şi va dura pentru totdeauna", a adăugat el, repetând unul dintre sloganurile sale de campanie, scrie News.ro.

Duelul pentru alegerea celui de-al treisprezecelea preşedinte al ţării - însă doar al treilea când este ales prin sufragiu universal direct - , într-un secol de la fondarea Republicii, este foarte strâns, într-o ţară care este mai divizată ca niciodată.

Într-o competiţie polarizată între preşedintele islamo-conservator Erdogan, 69 de ani, aflat la putere de 20 de ani, şi adversarul său Kemal Kiliçdaroglu, 74 de ani, şeful partidului laic social-democrat CHP, alegătorii trebuie să-i acorde unuia dintre ei cel puţin 50% din voturi plus unu pentru a-şi asigura victoria în primul tur.

Un total de 64 de milioane de alegători, care îşi vor alege şi parlamentul, sunt înregistraţi în aproape 200.000 de secţii de votare din această ţară de 85 de milioane de locuitori, care în mod tradiţional vin la urne, având rate de participare de peste 80%.

Un al treilea candidat, Sinan Ogan, este creditat fără şanse, în timp ce un al patrulea, care figurează pe buletinele de vot, s-a retras din cursa prezidenţială cu câteva zile înainte de alegeri.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: