image
Sursa foto: jurnal.md

Diacov, despre lipsa lui Plahotniuc, Șor, Platon și Cavcaliuc în lista celor anunțați în căutare: „Neglijență ori tâmpenie”

Ex-procurorul mun. Chișinău și fostul șef al Secției anchetă din cadrul Ministerului Securității Naționale, Ion Diacov, consideră că lipsa lui Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor, Veaceslav Platon și Gheorghe Cavcaliuc din listele persoanelor anunțate în căutare națională și internațională este greu de explicat.

„Chiar și în cazul în care Interpol refuză să-i anunțe pe cei patru în căutare, numele acestora ar trebui neapărat să figureze în listele infractorilor căutați de Inspectoratul General de Poliție (IGP) și Poliția de Frontieră. Pentru că atunci când procurorii anunță poliția despre eschivarea de la răspundere a unor infractori, poliția e obligată să-l caute pe aceștia prin toate mijloacele posibile”, a declarat Diacov, pentru Jurnal.md.

Având în vedere faptul că puterea actuală din R. Moldova este una categoric anti-Plahotniuc, afirmă Ion Diacov, toleranța față de cei patru presupuși infractori se poate explica fie prin nepăsarea instituțiilor de drept, fie prin incompetența acestora.

„Ori e neglijență, ori e tâmpenie. Altă explicație nu există. În general, nu putem spune că un infractor este anunțat în căutare, dacă numele acestuia nu face parte din listele oficiale ale persoanelor anunțate în căutare”, a subliniat fostul procuror al capitalei.

Potrivit lui Diacov, instituția care poartă răspundere directă de reținerea persoanelor aflate în căutare, care au evadat din țară, este Poliția de Frontieră.

„În momentul în care procurorii solicită poliției să anunțe în căutare pe cineva, această informație este transmisă neîntârziat la aeroport și la toate celelalte puncte de trecere ale frontierei. Prin urmare, Poliția de Frontieră este prima instituție care ar trebui să publice numele infractorilor fugari în lista sa cu privire la persoanele anunțate în căutare”, a adăugat Ion Diacov.

Menționăm că, la solicitările repetate ale Jurnal.md, IGP s-a eschivat să ne informeze de ce Plahotniuc, Șor, Platon și Cavcaliuc nu fac parte din lista infractorilor anunțați în căutare, publicat[ pe site-ul oficial al Poliției. În schimb, reprezentanții Poliției de Frontieră ne-au spus că pe site-ul lor figurează doar persoanele anunțate în căutare de către această instituție. În orice caz, numele celor patru nu se regăsesc absolut în nicio listă a infractorilor care fug de pedeapsa penală de pe portalurile oficiale ale instituțiilor de forță și de drept ale R. Moldova, dar nici de pe site-ul Interpol.

Noutăţile partenerilor

comentarii: